Alles wat je moet weten over de aanbouw - uitbouw
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een aanbouw is een extra ruimte, die je aan je huis erbij bouwt en die je middels een deur kunt betreden. Denk hierbij aan zaken als een bijkeuken, een garage of een extra slaapkamer. Een aanbouw is anders dan een uitbouw, ofschoon de termen wel eens door elkaar gebruikt worden. Een uitbouw is een reeds bestaande ruimte in je woning, die je gaat uitbreiden. Bij een aanbouw gebruik je kortom een nieuwe constructie, terwijl de uitbouw gebruikt maakt van een bestaande constructie maar deze slechts groter maakt. Een bijgebouw is ook niet hetzelfde als een aanbouw, want bij een bijgebouw bestaat er geen verbinding met de hoofdwoning meer, zoals een losstaande garage of schuur.

Wat zijn de voordelen van een aanbouw?

Met een aanbouw creëer je in de eerste plaats meer ruimte in je huis en dit is praktisch. Je kunt de extra ruimte immers zo inrichten dat deze aan je huidige behoeftes voldoet. Daarbij stijgt de woonwaarde van je woning, wanneer deze een groter oppervlakte bestrijkt. Zorg wel dat de indeling van je huis logisch blijft en dat de aanbouw een toevoeging is, want anders kan een aanbouw juist leiden tot waardevermindering van je huis. Een aanbouw kun je vergunningsvrij doen, dus je hoeft niet altijd bij de gemeente langs. De voorwaarden waaraan voldaan moeten worden om een aanbouw vergunningsvrij te kunnen doen, kun je online raadplegen. Zo mag je vergunningsvrij bouwen aan de achterkant van je huis, maar niet aan de voorkant.

Zijn er ook nadelen te vinden aan een aanbouw?

Het klinkt allemaal wel leuk een extra ruimte in huis, waardoor je woning groter is. Er zijn echter ook een aantal nadelen te vinden, wanneer je een aanbouwverbouwing besluit te doen. Ten eerste is de verbouwing prijzig. Voor een kleine ruimte bijvoorbeeld van nog geen twintig vierkante meter betaal je €20.000. Een aanbouw zorgt daarnaast voor de nodige overlast. Een dergelijk bouwproject kan wel weken duren, waardoor je dagelijkse ritme flink verstoord wordt. Ook de buren kunnen er overlast aan ondervinden. Een aanbouw doen is sowieso een tijdrovend proces. Niet alleen de verbouwing duurt weken, maar de voorbereiding neemt ook flink wat tijd in beslag.

Wat zijn de kosten van een aanbouw?

De kosten van een aanbouw zijn afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste bepaalt de ruimte de kosten. Hoe groot moet het nieuwe oppervlak hebben? Waarvoor wordt de ruimte gebruikt? Een tweede prijsbepalende factor is het bouwmateriaal. Van welk materiaal laat je de aanbouw maken? De aankoopkosten van het materiaal zijn veelal het hoogst. Hoe realiseer je de uitbreiding? Door middel van maatwerk of prefab? Voor een prefab constructie betaal je vaak €1500 tot €2000 minder dan voor maatwerk. Verder moet je nog arbeidskosten betalen en in sommige gevallen voorrijkosten.

Een goedkope verbouwing

Bespaar sowieso op kosten door van tevoren aannemers te vergelijken op de vergelijkingswebsites. Deze websites bevatten een online vergelijkingstool, waarmee je op basis van prijs, klantervaringen, kwaliteit en voorwaarden bouwbedrijven met elkaar vergelijkt. Kies daarnaast lokale aannemers, want deze vragen zich meestal geen voorrijkosten. Let ook op de materiaalkosten. Haal de materialen zelf op om voorrijkosten hiervan te vermijden. Kies daarnaast voor goedkoper materiaal, waarmee je wel je aanbouw kunt realiseren. Kies tevens voor prefab constructies, want deze zijn sneller te installeren en dit bespaart dus arbeidskosten.

Zorgeloos je aanbouw laten plaatsen

In principe kun je een aanbouw zelf realiseren, maar er zitten een groot aantal voordelen aan het inhuren van een aannemersbedrijf. Ten eerste zijn dit erkende deskundigen, die alle werkzaamheden van ontwerp tot en met de afwerking op hun rekening nemen. Dit bespaart je tijd en stress. Een professioneel bedrijf is daarnaast transparant. Je krijgt een offerte opgesteld met daarop de precieze prijzen, de duur van de bouwwerkzaamheden, het gebruikte materiaal, et cetera. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Inhuren specialistische bedrijven

Je kunt ook in plaats van met aannemersbedrijven met vakspecialisten werken, die je los voor iedere fase van het bouwproject inhuurt. Het voordeel hiervan is dat je verbouwing zeer vakkundig gebeurt en je hebt garantie op elk onderdeel. Het nadeel is dat je met meerdere bedrijven moet werken, wat kan leiden tot fouten, en overlapping in de bouwwerkzaamheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *