Alles wat je moet weten over de aanbouw - uitbouw
Gratis en vrijblijvend

Kosten uitbouw woonkamerBijzonder vaak wordt er door gezinnen aangegeven dat ze niet tevreden zijn met de woonkamer in hun huis. Hier kunnen verschillende redenen voor bestaan. Misschien is deze bijvoorbeeld gewoon te klein of heerst er een gebrek aan comfort. Beide zaken kunnen in principe relatief eenvoudig worden opgelost door er voor te kiezen om de woonkamer uit te bouwen. Door deze verbouwing zal je kunnen vaststellen dat er meteen behoorlijk wat meer ruimte beschikbaar wordt waardoor je kan rekenen op heel wat extra comfort. Ben jij ook wel geïnteresseerd in de realisatie van een uitbouw woonkamer, maar wil je toch eerst graag meer te weten komen over de kosten die hieraan verbonden zijn? Je komt het allemaal te weten op deze pagina!

*Tip:

→ Wat kost een aanbouw voor jou? Vul het formulier in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes en bespaar tot 30%.

Hoeveel kost een uitbouw woonkamer?

Vooraleer je definitief beslist om een uitbouw woonkamer te laten realiseren is het vanzelfsprekend dat je eerst moet zien te achterhalen met welke kosten je rekening dient te houden. Op dit vlak kan de onderstaande prijstabel je een goede indruk geven:

Type uitbouw Gemiddelde kostprijs
Uitbouw van 6 vierkante meter Gemiddeld 12.500 euro
Uitbouw van 12 vierkante meter Gemiddeld 16.000 euro
Uitbouw van 15 vierkante meter Gemiddeld 20.500 euro

Voor alle duidelijkheid, de bovenstaande kosten zijn exclusief de inrichting van de uitbouw. Voor de afwerking dien je dan ook zelf te zorgen of je dient rekening te houden met een bepaalde meerprijs. Ook het uiteindelijke kostenplaatje sterk afhankelijk zijn van de materialen waar gebruik van wordt gemaakt. Tegenwoordig kan een uitbouw woonkamer dan ook worden opgetrokken in niet alleen steen of hout, maar ook in bijvoorbeeld aluminium.

Je dient er naast bovenstaande rekening mee te houden dat er in het merendeel van de gevallen ook nog eens een vergunning dient te worden aangevraagd voor jouw uitbouw woonkamer. Deze vergunning is een beetje vervelend omwille van twee redenen. In eerste instantie omdat ze de realisatie van de uitbouw in zekere zin kan tegenhouden of in ieder geval uitstellen, maar anderzijds ook omdat er bepaalde (niet onaanzienlijke) kosten aan verbonden zijn. Je dient voor een uitbouw woonkamer immers rekening te houden met:

  • Legeskosten (gemiddeld zo’n 2 procent van de totale kostprijs van de uitbouw)
  • Kosten voor het tekenen van de plannen en de begeleiding van de bouwaanvraag (gemiddeld zo’n 750 à 1.000 euro)

Alleen door eveneens stil te blijven staan bij de bovenstaande kosten wordt voorkomen dat je tegen een onaangename financiële verrassing aan zal lopen.

De prijsopbouw van een uitbouw woonkamer

Indien we de standaard prijsopbouw van een uitbouw woonkamer van naderbij gaan bekijken kan er worden vastgesteld dat er sprake is van drie verschillende onderdelen. We onderscheiden op dit vlak dan ook de kosten voor het aanschaffen van de materialen van de arbeidskosten evenals de voorrijkosten. Eventueel zou je ook nog rekening kunnen houden met de kosten voor de vergunning, maar deze zijn afhankelijk van de gemeente waarin je woonachtig bent. Bovendien gelden ze niet voor elke uitbouw waardoor we ze niet mee hebben genomen in de berekening van de standaard kostprijs van een uitbouw woonkamer.

Bovenstaande zorgt er voor dat je op vlak van prijsopbouw met betrekking tot een uitbouw woonkamer rekening dient te houden met een materiaalkost van 62 procent, een arbeidskost van 36 procent en voorrijkosten te belope van 2 procent. Let op, het spreekt voor zich dat deze prijsopbouw nog onderhevig is aan verschillende invloeden.

Keuzes die de kostprijs van een uitbouw woonkamer beïnvloeden

De concrete realisatie van een uitbouw woonkamer is altijd afhankelijk van de keuzes die jij als eigenaar van de woning zal maken. Concreet betekent dit dat de uiteindelijke kostprijs aanzienlijke verschillen kan vertonen. Om er zeker van te zijn dat jouw uitbouw woonkamer niet nodeloos duurder uitvalt dan strikt noodzakelijk is het altijd de moeite waard om stil te blijven staan bij de onderstaande keuzes.

Keuze 1: De afmetingen van je uitbouw woonkamer

In principe maak je een uitbouw woonkamer zo groot (of zo klein) als je zelf wil. Je dient er evenwel rekening mee te houden dat er min of meer standaard afmetingen van toepassing zijn die we eerder op deze pagina reeds uitgebreid hebben opgenomen in de prijstabel. Wanneer je van plan bent om een grote uitbouw woonkamer te realiseren is het belangrijk om er bij stil te blijven staan dat de prijs naarmate de uitbouw groter wordt uiteraard wel hoger komt te liggen, maar in verhouding wordt ze voordeliger. Bovendien is de kans groot dat je slechts één keer een uitbouw woonkamer zal willen laten realiseren waardoor je beter meteen kiest voor een zo optimaal mogelijke grootte. Op deze manier beperk je ook het aantal investeringen die gemaakt dienen te worden.

Keuze 2: Prefab of maatwerk uitbouw woonkamer

Net zoals voor een aanbouw geldt ook voor een uitbouw woonkamer dat je een keuze kan maken tussen enerzijds een prefab en anderzijds een maatwerk constructie. Indien er sprake is van een prefab constructie moet er aanzienlijk worden ingeboet op vlak van keuzevrijheid, maar daar staat wel tegenover dat een prefab uitbouw woonkamer in vergelijking met een maatwerk oplossing zo’n 2.000 euro voordeliger kan uitvallen. Bepaal dus welk budget je wenst uit te geven voor jouw uitbouw woonkamer en maak op basis daarvan je keuze.

Keuze 3: Eventuele opties

Het is bij een uitbouw woonkamer altijd zo dat er nog verschillende opties bestaan waar je mogelijks gebruik van kan maken. Deze opties moeten uiteraard niet verplicht worden toegepast, maar dat neemt niet weg dat ze wel erg interessant kunnen zijn. In ieder geval hebben wij de meest interessante opties voor jou op een rijtje gezet door middel van de onderstaande prijstabel.

Soort optie Gemiddelde kostprijs
Geveldoorbraak Gemiddeld 2.750 euro
Stucwerk Gemiddeld 900 euro
Plaatsing van elektra Gemiddeld 425 euro
Plaatsing van centrale verwarming Gemiddeld 950 euro

Interessante bespaartips

Het kostenplaatje dat standaard in rekening wordt gebracht voor een uitbouw woonkamer kan lang niet voor iedereen even betaalbaar zijn. Wil dit meteen betekenen dat je een kruis kan maken over jou geplande uitbouw woonkamer? Uiteraard niet. Er bestaan namelijk verschillende interessante bespaartips die het prijskaartje van je uitbouw woonkamer gevoelig kunnen drukken. Het betreft hier de volgende bespaartips:

  • Beperk de afmetingen van je uitbouw woonkamer

Indien je uitbouw woonkamer enkel en alleen is bedoeld om de oppervlakte van de huidige woonkamer uit te breiden moet het gezegd dat je de afmetingen doorgaans aanzienlijk kan beperken. Hierdoor is het mogelijk om het investeringsbedrag aanzienlijk te beperken waardoor een uitbouw woonkamer voor meer mensen op financieel vlak tot de mogelijkheden zal behoren.

  • Steek zelf de handen uit de mouwen!

Voor wat een uitbouw woonkamer betreft kan je er voor kiezen om deze volledig afgewerkt te laten realiseren door een professioneel bedrijf, maar je kan ook kiezen voor een casco oplevering. In dit geval zal er nog heel wat werk door jou zelf moeten gebeuren, maar daar staat tegenover dat het kostenplaatje wel behoorlijk binnen de perken kan worden gehouden.

Tot 30% besparen op de kostprijs van een uitbouw woonkamer

Zou je graag nog meer willen besparen op de realisatie van een uitbouw woonkamer? Wil je deze besparing bovendien kunnen realiseren zonder dat er sprake is van een verlies aan kwaliteit? Dat is perfect mogelijk. Het is immers zo dat je tot zomaar even 30 procent extra kan besparen op de kostprijs van een uitbouw woonkamer enkel en alleen door een offerte voor een dergelijke constructie aan te vragen bij meerdere partijen. Deze offertes vervolgens met elkaar vergelijken zorgt voor een lagere kostprijs terwijl nog steeds de best mogelijke kwaliteit kan worden gegarandeerd. Zo sla je twee vliegen in één klap!

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Het proces van het plaatsen van een aanbouw

Gedurende de laatste paar maanden werd men verzocht om zo veel mogelijk

De mogelijkheden bij een aanbouw en de erbij horende kosten

Ga je een aanbouw, uitbouw of bijbouw doen? Wat is het verschil

Aandachtspunten waardevolle aanbouw realiseren

Wanneer je van plan bent om een aanbouw aan je huis te