Alles wat je moet weten over de aanbouw - uitbouw
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

DakopbouwVeel mensen zijn op zoek naar mogelijkheden om de bewoonbare oppervlakte van hun woning uit te kunnen breiden zonder dat ze daarvoor een deel van hun tuin moeten opofferen. Dat lijkt in de praktijk misschien niet zo eenvoudig, maar eigenlijk valt dat best wel mee. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een dakopbouw te realiseren voor je woning. Een dakopbouw of nokverhoging zorgt er voor dat er niet in de breedte, maar wel in de hoogte meer woonruimte wordt gecreëerd. Je dient er in dit geval wel rekening mee te houden dat er een niet onaanzienlijke meerprijs aan deze werkzaamheden is verbonden. Ben jij ook geïnteresseerd in het laten uitvoeren van een dakopbouw? Raadpleeg dan zeker en vast de informatie die is terug te vinden op deze pagina!

*Tip:

→ Wat kost een aanbouw voor jou? Vul het formulier in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes en bespaar tot 30%.

Hoeveel kost een dakopbouw?

Vandaag de dag bestaat de verwarring nog steeds dat er geen verschil is tussen een dakopbouw en een dakkapel. Toch is dat wel degelijk het geval. Wanneer je er voor kiest om een dakkapel te plaatsen bij je woning dient er immers geen rekening te worden gehouden met een aanpassing van de constructie. Dat is bij een dakopbouw of nokverhoging wel het geval. In deze situatie wordt er namelijk voor gekozen om het bestaande dak te verhogen. Door te kiezen voor een dakopbouw in tegenstelling tot een dakkapel moet er dan ook rekening worden gehouden met het feit dat je een behoorlijke euro extra zal moeten betalen.

Ben je toch eerder geneigd om te kiezen voor een dakopbouw? In dat geval zal je merken dat er op dit vlak verschillende mogelijkheden bestaan. Om er zeker van te zijn dat je een degelijk beeld hebt van de diverse opties die bestaan met betrekking tot een dakopbouw hebben we alvast even enkele voorbeelden in onderstaande prijstabel op een rijtje gezet.

Type dakopbouw Gemiddelde kostprijs
Eenzijdige dakopbouw van 5 meter Tussen 7.500 & 10.000 euro
Tweezijdige dakopbouw van 5 meter Tussen 14.000 & 17.500 euro
Plat dak Tussen 25.000 & 30.000 euro

De prijsopbouw van een dakopbouw

Voor de realisatie van een dakopbouw zijn er meerdere verschillende soorten kosten waar je bij stil moet blijven staan. Op dit vlak maken we een onderscheid tussen de materiaal- en de arbeidskosten. De materiaalkosten nemen 62 procent van de totale kostprijs in beslag. 36 procent van de kosten is nodig om de arbeidskosten in te dekken en de overgebleven 2 procent kan worden aangewend om de zogenaamde voorrijkosten te betalen. De prijsopbouw kan uiteraard altijd licht afhankelijk zijn van bepaalde keuzes die je maakt. Door te kiezen voor een bedrijf uit de buurt kan het aandeel aan voorrijkosten bijvoorbeeld nog verder worden ingeperkt.

Keuzes die de kostprijs van een dakopbouw kunnen beïnvloeden

Vooraleer je goedkeuring te geven voor de bouw van een dakopbouw moet je er bij stil blijven staan dat de uiteindelijke kostprijs onderhevig is aan zeer veel verschillende factoren. Een groot aantal keuzes die je maakt met betrekking tot de realisatie van je dakopbouw zullen dan ook een niet onaanzienlijke impact hebben op de totale facturatieprijs. Om er zeker van te zijn dat je op dit vlak geen sprong in het diepe waagt hebben we alvast de belangrijkste keuzes voor jou op een rijtje gezet.

Keuze 1: Het type dak van je dakopbouw

Je dient er rekening mee te houden dat je voor wat het dak van je dakopbouw betreft een keuze kan maken uit tal van verschillende mogelijkheden. We onderscheiden op dit vlak niet alleen een eenzijdig schuin dak van een tweezijdig schuin dak, wat bovendien ook te denken van een platte dakconstructie? De gemiddelde kostprijs afhankelijk van het soort dak voor je dakopbouw wordt meteen duidelijk door het raadplegen van de onderstaande prijstabel.

Type dak voor dakopbouw Gemiddelde kostprijs
Eenzijdig schuin dak Tussen 1.600 & 2.100 euro
Tweezijdig schuin dak Tussen 3.100 & 3.600 euro
Plat dak Tussen 1.000 & 1.250 euro

Keuze 2: Het materiaal voor je dakopbouw

De tweede keuze welke je dient te maken heeft betrekking tot het materiaal waar gebruik van wordt gemaakt voor het realiseren van een dakopbouw. Een houten dakopbouw is wat dat betreft een behoorlijk stuk voordeliger in vergelijking met een dakopbouw welke is gemaakt van kunststof. Er dient wel rekening mee te worden gehouden dat een houten dakopbouw behoorlijk wat meer onderhoud vereist in vergelijking met de kunststof variant. Het prijsverschil tussen de beide partijen is tot slot niet zo groot te noemen.

Interessante bespaartips

Ben je helemaal te vinden voor het idee van een dakopbouw, maar moet je het stellen met een enigszins beperkt budget? In dat geval kan het gevoel al snel de kop opsteken dat een dakopbouw voor jou helemaal niet betaalbaar is. Dat hoeft gelukkig niet noodzakelijk het geval te zijn. Wist je namelijk dat er meerdere mogelijkheden zijn om te besparen op het kostenplaatje dat er je voor een dergelijke verbouwing in rekening kan worden gebracht? Wij hebben de interessantste alvast even voor jou op een rijtje gezet:

  • Kwantumkorting

Wist je dat er zoiets bestaat als een korting bij het gezamenlijk verstrekken van meerdere opdrachten aan hetzelfde bedrijf? Dit geldt ook voor de realisatie van een aanbouw. Heeft jouw buurman recent laten vallen dat hij ook met het idee speelt om een dakopbouw te laten realiseren? Kies er dan gerust voor om beide opdrachten aan hetzelfde bedrijf toe te kennen en met een beetje geluk kunnen jullie beiden rekenen op een korting van een mooie 10 procent op de eindfactuur.

  • Kies voor een bedrijf uit de buurt

De voorrijkosten maken voor zo’n 2 procent deel uit van de totale kostprijs die in rekening wordt gebracht voor de realisatie van een dakopbouw. Dit lijkt op het eerste zicht uiteraard niet zo aanzienlijk, maar elke kost is er één waar je rekening mee dient te houden. De voorrijkosten (gelegen tussen de 0,50 & 1 euro per kilometer) zijn gelukkig eenvoudig te drukken door er voor te kiezen om een bedrijf uit je omgeving aan te spreken.

Lees ook: kosten asbest verwijderen.

Tot 30% besparen op de kostprijs van een dakopbouw

Ben je nog op zoek naar een extra mogelijkheid om te besparen op de realisatie van een dakopbouw omdat het totale kostenplaatje je petje toch nog een beetje te boven gaat? In dat geval hebben we nog één gouden tip voor jou in petto. Kies er bijvoorbeeld niet voor om zomaar met het eerste, het beste bedrijf in zee te gaan, maar voer eerst een objectieve vergelijking uit tussen de verschillende partijen die de werkzaamheden voor jou kunnen uitvoeren. Door de verschillende offertes met elkaar te vergelijken zal je immers altijd kunnen vaststellen dat je bent verzekerd van de scherpst mogelijke prijs. In principe moet het op deze manier zelfs mogelijk zijn om een besparing tot wel 30 procent te realiseren op jouw dakopbouw.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Hoe snel wordt een aanbouw geplaatst?

Wil je buiten extra ruimte creëren? Maar hou je niet van verhuizen?

Hoeveel extra ruimte kan je met aanbouw creëren?

Tegenwoordig breiden veel huiseigenaren hun woning uit met een aanbouw. Een aanbouw

Het proces van het plaatsen van een aanbouw

Gedurende de laatste paar maanden werd men verzocht om zo veel mogelijk