Alles wat je moet weten over de aanbouw - uitbouw
Gratis en vrijblijvend

kosten erkerWanneer we het hebben over een erker denken mensen uiteraard meteen aan een kleine uitbouw die vroeger vooral opgemerkt kon worden bij woningen die op een hogere verdieping waren gelegen. Door de jaren heen is hier echter verandering in gekomen. Vandaag de dag is het dan ook perfect mogelijk om een erker te realiseren op het gelijkvloers van je woning. Zou jij ook graag een erker willen toevoegen aan jouw huis, maar zou je eerst een goed beeld willen hebben van de kosten die hier precies aan verbonden zijn? Twijfel in dat geval niet langer, lees snel verder en ontdek welke kosten het realiseren van een erker precies met zich meebrengt.

*Tip:

→ Direct weten wat de kosten een erker voor jou zullen zijn? Vul het formulier in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes en bespaar tot 30%.

Hoeveel kost een erker?

kosten aanbouwLaat ons in eerste instantie even kijken naar de kostprijs die is verbonden aan het realiseren van een erker. Het prijskaartje die hiervoor in rekening wordt gebracht is steeds afhankelijk van heel veel verschillende factoren. In eerste instantie zijn er bijvoorbeeld de afmetingen waar de erker over dient te beschikken. Een standaard erker heeft als afmetingen 3 bij 1 meter. Voor een dergelijke erker aanbouw dien je rekening te houden met een gemiddelde kostprijs die is gelegen tussen de 11.000 en 12.500 euro. Let op, in deze prijs is de verschuldigde BTW nog niet inbegrepen.

Wat krijg je dan wel voor de aangegeven kostprijs? In principe wordt de erker voor een dergelijke kostprijs compleet afgebouwd. Met andere woorden, niet alleen de fundering wordt verzorgd, maar ook de isolatie in de wanden en het dak, het metselwerk van de buitenmuur, de complete dakconstructie, elektra en loodgieterswerk en uiteraard ook de kozijnen en het glas. Dit zorgt er voor dat je buiten de BTW die nog extra wordt aangerekend eigenlijk met geen extra kosten meer rekening dient te houden… Of toch wel?

Meerprijs voor realisatie van een erker aanbouw

Wanneer je een offerte van een bedrijf hebt ontvangen met betrekking tot het realiseren van een erker aanbouw is het altijd belangrijk om precies te controleren wat er precies allemaal in het prijskaartje is inbegrepen. Neem nu bijvoorbeeld de beglazing. Gaat het om standaard dubbel glas of wordt er gebruik gemaakt van hoogrendementsglas? Dit maakt een zeer aanzienlijk verschil uit op vlak van energiebesparing, maar bovendien kost hoogrendementsglas ook heel wat meer. Hetzelfde geldt voor de kozijnen die zijn inbegrepen. Betreft het kozijnen van kunststof, van hout of van aluminium? Het zijn stuk voor stuk zaken die niet alleen een impact hebben op de uitstraling van je erker, maar ook op het kostenplaatje. Hier rekening mee houden en de offerte grondig controleren is dan ook altijd noodzakelijk.

Offertes voor een aanbouw erker vergelijken

In lijn met bovenstaande ligt het feit dat het altijd interessant is om de offertes die je voor een erker ontvangt te vergelijken. Het is namelijk perfect mogelijk dat er een meer dan behoorlijk prijsverschil bestaat tussen de verschillende bedrijven die je een erker aanbouw kunnen aanbieden. Het prijsverschil gaat in het merendeel van de gevallen niet zozeer schuil in het materiaal waar gebruik van wordt gemaakt (soms wel), maar is vooral terug te vinden in de arbeidskosten. Je moet er wel rekening mee houden dat dit prijsverschil vaak over een zeer solide basis beschikt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de ervaring waar de vakman of het bedrijf in kwestie over beschikt. Een startend bedrijf zal altijd voordeliger zijn omdat ze nog niet over heel veel ervaring beschikt. Dit kan uiteindelijk te zien zijn in de afwerking van de aanbouw erker. Aan de andere kant is het zo dat een meer ervaren bedrijf een behoorlijke meerprijs in rekening kan brengen die lang niet voor iedereen even betaalbaar is. Dit is hoe dan ook een afweging die je als woningeigenaar zelf dient te maken.

Keuzes die de prijs van een aanbouw erker beïnvloeden

Na het lezen van bovenstaande heb je waarschijnlijk al een bepaald zicht gekregen op de kosten van een aanbouw erker en waar je precies rekening mee dient te houden. Er is echter meer. Er zijn immers verschillende keuzes die jij als woningeigenaar maakt die er voor kunnen zorgen dat de prijs van een aanbouw erker hoger of juist lager uitvalt dan oorspronkelijk verwacht. We zetten ook deze keuzes even voor jou op een rijtje:

Keuze 1: De afmetingen van de erker

Hoe groter de erker moet zijn, des te hoger ook het kostenplaatje uiteraard komt te liggen. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven kan er voor een standaard erker van 3 bij 1 meter rekening worden gehouden met een kostprijs van tussen de 11.000 en 12.500 euro. Wil je een grotere erker en wil je bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van een erker van 4 bij 1 of 4 bij 2, dan kan dat reeds een paar duizend euro verschil uitmaken. Op voorhand bepalen hoe groot de erker precies moet zijn en welk budget je daarvoor beschikbaar hebt is dan ook altijd aan te raden.

Keuze 2: De gebruikte materialen

Een erker bestaat uit veel meer materialen dan je op het eerste zicht zou denken. Niet alleen moet een erker uiteraard worden opgebouwd uit steen en beton, daarnaast is er ook sprake van het glas voor de ramen, de kozijnen, de dakconstructie en ga zo maar door. Voor al deze verschillende onderdelen van de erker geldt dat er een keuze kan worden gemaakt uit een groot aantal materialen. Voor kozijnen kan je bijvoorbeeld kiezen voor kunststof, aluminium en hout terwijl je op vlak van beglazing een onderscheid maakt tussen dubbel glas, HR+, HR++ en HR+++ glas. Hoe beter isolerend het glas, des te minder warmteverlies er verloren gaat en des te meer er kan worden bespaard op de energiefactuur. Uiteraard is hoogrendementsglas wel een stukje duurder in vergelijking met dubbel glas.

Keuze 3: De afwerking zelf doen of niet?

Tot slot, hoewel het volledig zelf realiseren van een erker aanbouw nagenoeg onmogelijk is voor de gewone doe-het-zelver kan je wel bepaald werk uit handen nemen van de vakman. Wat bijvoorbeeld te denken van het stucen van de wanden en het plaatsen van de kozijnen? Hoewel dit ook een beetje ervaring vergt weet een beetje doe-het-zelver hier wel raad mee. Op deze manier kan je op relatief eenvoudige wijze een niet onaanzienlijk bedrag op de totale kostprijs besparen.

Gratis en vrijblijvend

Wij scoren 4.5/5

De beste Aanbouw bedrijven in:

Nieuw-logo-DAE-2017-blauw-oranje-2

De Aanbouw Expert

De Aanbouw Expert is een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in het Lees meer

deprefabriek

De Prefabriek

De Prefabriek is een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in prefab bouwoplossingen. Lees meer

images

Prefast B.V.

“Prefast” als merk verwijst naar een specifieke aanbouw- of constructiemethode die gebruikmaakt Lees meer

Laatste nieuws

Moet ik kiezen voor een aanbouw of een uitbouw?

In veel gevallen worden constructie en uitbreiding in één adem genoemd. Dit

Aandachtspunten waardevolle aanbouw realiseren

Wanneer je van plan bent om een aanbouw aan je huis te

Waar moet ik op letten bij de offerte?

Wil je je huis uitbreiden? Dit kan een goed idee zijn om