Alles wat je moet weten over de aanbouw - uitbouw
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wil je buiten extra ruimte creëren? Maar hou je niet van verhuizen? Dan kun je het beste voor een aanbouw kiezen.

Prijzen van een aanbouw

Een aanbouw vergroot je leefruimte en verhoogt vaak ook de waarde van je huis. Een aanbouw kost bij een uitbreiding van drie meter diep bij vijf meter breed gemiddeld € 15.000 tot € 25.000. De prijs is sterk afhankelijk van de manier van bouwen. Kies je bijvoorbeeld voor een prefab of op maat constructie?

Kiezen voor een aanbouw of uitbouw

Een aanbouw of uitbouw wordt vaak door elkaar gehaald. Wat is nou precies het verschil? Bij een aanbouw maak je een aparte ruimte, zoals een garage of bijkeuken. Bij een uitbouw maak je een uitbreiding van een reeds bestaande ruimte. De kosten van beide varianten zijn zeer vergelijkbaar.

Type aanbouw Prefab Maatwerk
Standaard 15.000 – 20.000 20.000-23.000
Modern 15.000 – 25.000 21.000-25.000

Prefab of op maat?

Wil je de extensie zo snel mogelijk laten bouwen? Kies dan voor een prefab constructie. Wil je je het verder personaliseren? Kies dan voor een aanbouw op maat.

Prefab constructie

Wil je zo min mogelijk overlast van een renovatie in en rond je huis? Dan is een prefab aanbouw het beste. Een prefab constructie wordt snel geïnstalleerd. Deze is gebouwd in een werkplaats of in een fabriek. Hierdoor kan de aanbouw vaak al in een dag geplaatst worden. Het nadeel van een prefab uitbreiding is dat deze niet volledig aan je wensen kan worden aangepast. Daar staat wel tegenover dat er veel soorten beschikbaar zijn. Zijn er specifieke wensen? Dan kun je het beste voor maatwerk kiezen.

Alles op maat

Bij de bouw en afwerking van een maatwerk opdracht wordt alles gebouwd bij je thuis. De constructie duurt dan langer dan bij een prefab constructie. Bovendien is maatwerk honger in prijs. Het voordeel is wel dat je met een maatwerk precies aan je bouwwensen wordt voldaan.

Aanbouw van hout

Een houten aanbouw is goedkoper dan een stenen aanbouw. Dit komt door het lichtere frame. De fundering en de constructie hoeven niet zo sterk te zijn. Een aanbouw van hout is meestal ook beschikbaar als prefab. Als je een houten aanbouw wilt dat je huis een landelijke uitstraling geeft, dan kun je het beste voor maatwerk kiezen.

Charmante erker

Wil je dat je huis meer charme krijgt? Dan kun je voor een erker kiezen. Een erker is een dichte uitbreiding van een bestaande gevel. Erkerramen geven meer licht in de kamer door de gevel een tot anderhalve meter buiten te laten uitsteken. Je vindt erker ramen vaak aan de voorkant en achterkant van een huis. Houd er wel rekening mee dat je een vergunning nodig hebt voor de bouw van een erker aan de voorzijde van het huis.

Aanbouw en het bouwproces

Bij de plaatsing van een aanbouw kom je voor veel keuzes te staan. Het is belangrijk om het volledige bouwproces overzicht te houden. Lees nu stap voor stap hoe je jouw aanbouw kunt realiseren.

De voorbereiding

Bereid je goed voor. Visualiseer en schets hoe uw extensie eruit zal zien. Neem contact op met de gemeente of de aanbouw mag en aan welke regels je je moet houden. Vertel de buren over je plannen en vraag wat zij van de aanbouw vinden. Ze hebben namelijk het recht om er bezwaar tegen te maken.

Wil je een prefab aanbouw of juist een op maat? Welke materialen wil je gebruiken? En wil je graag extra licht in je aanbouw? Dan kun je het beste kiezen voor een dakkoepel.

De architect

Heb je bepaalde eisen voor de aanbouw? Maak dan een afspraak met een architect. Deze kan je een ontwerp op maat geven. Hij kan je ook meteen voorbeelden van de mogelijkheden geven. Dat maakt alles duidelijker. Als je geen speciale wensen hebt, dan zal de aannemer de metingen uitvoeren.

De offertes

Je kunt het beste een aantal verschillende offertes aanvragen. Vergelijk onder andere op prijs, keurmerk, recensies, garantie en levertijd. Die kunt zo veel geld besparen en de aannemer vinden die het beste bij je planning past.

De vergunning

Het aanvragen van een vergunning bij de gemeente kan soms meer dan drie maanden duren. Soms is het ook nodig om vergunningen aan te vragen. Dit is niet altijd nodig. Vraag bij je gemeente naar de huidige regelgeving.

De financiering

Het financieren van een uitbreiding met je eigen geld is geweldig. Is dit niet mogelijk? Overweeg dan of het mogelijk is om de verlenging te financieren via een hypotheek. Het zou goed kunnen dat je kan geld opnemen uit je huidige hypotheek. Je kunt ook kijken naar het afsluiten van een tweede hypotheek of het omzetten van je hypotheek.

Het contract

Heb je de financiering geregeld? Dan kun je een contract afsluiten met de architect en de aannemer. Zorg er voor dat alle afspraken op papier staan. Op deze manier ontstaan er geen misverstanden tijdens de bouw.

De planning

Jouw aannemer zal een uitgebreid plan maken. Blijf betrokken bij het hele proces, zo ben je op de hoogte van eventuele vertragingen of problemen.

De bouw

Zodra de ontwerpen zijn gemaakt, de vergunningen zijn ontvangen en de overeenkomsten contractueel zijn vastgelegd, kun je aan de bouw beginnen. De duur van de bouw verschilt per aanbouw en aannemer. Bij prefab is het mogelijk dat de hele bouw al binnen zeven dagen klaar is. Maatwerk duurt vaak tussen de twee en zes weken.

De voltooiing

Zorg dat je de aanbouw goed inspecteert bij de oplevering. Neem alles samen door met de aannemer. Zijn alle taken die in de offerte staan ook daadwerkelijk uitgevoerd? Als de constructie volledig naar wens is, dan is het nu tijd om van je aanbouw te genieten!

Ook benieuwd naar wat een nieuwe aanbouw jou gaat kosten? Vraag dan nu een gratis offerte aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *