Alles wat je moet weten over de aanbouw - uitbouw
Gratis en vrijblijvend

Kosten aanbouw bijwoningWanneer je een vrij klein huis hebt gekocht met nog een beetje beschikbare bouwgrond kan het idee na enige tijd gaan spelen om op deze grond een aanbouw bijwoning te realiseren. Een dergelijke aanbouw (of eigenlijk eerder uitbouw) kan interessant zijn wanneer bijvoorbeeld je gezin is uitgebreid met kinderen. Wanneer je geïnteresseerd bent in het realiseren van een dergelijke bijwoning zijn er echter heel veel zaken waar je bij stil zal willen blijven staan. Bovendien is het ook nog eens zo dat er aan een dergelijke uitbouw stevige kosten verbonden kunnen zijn waar je eveneens een goed zicht op zal willen hebben. Ben jij ook van plan om een bijwoning te realiseren, maar wil je eert een goed beeld hebben van de kosten waar je rekening mee dient te houden? Wij vertellen je er in dit artikel graag alles over.

*Tip:

→ Wat kost een aanbouw voor jou? Vul het formulier in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes en bespaar tot 30%.

Waarom een aanbouw bijwoning maken?

Er zijn heel veel goede redenen aan te halen waarom een aanbouw bijwoning interessant kan zijn voor jouw huis. Veel mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om een dergelijke aanbouw te realiseren met als doel om een onderkomen te hebben voor hun auto. Anderzijds kan op deze manier ook bijvoorbeeld een extra slaapkamer aan het huis worden toegevoegd of wat te denken van een bureau wanneer je graag een beetje van thuis uit wil kunnen werken? Hoe dan ook mag het duidelijk zijn dat een dergelijke uitbouw heel wat nieuwe mogelijkheden met zich meebrengt. Hoewel er aan een dergelijke uitbreiding uiteraard de nodige kosten verbonden zijn moet het wel gezegd dat deze veel lager liggen in vergelijking met het aankopen van een nieuwe, grotere woonst. Bovendien hoef je ook niet al je spullen te verhuizen wat je eveneens een behoorlijke hoeveelheid tijd zal uitsparen.

Hoeveel kost een aanbouw bijwoning?

kosten aanbouwDe prijs die voor een aanbouw bijwoning in rekening wordt gebracht is gebaseerd op zeer veel verschillende zaken. Een dergelijke aanbouw bestaat dan ook uit erg veel elementen. Denk hierbij niet alleen aan de ramen en kozijnen, maar wat ook te denken van de dakconstructie, de vloer en uiteraard ook de voorzieningen op vlak van elektriciteit. Daar komt verder ook nog eens bij dat je rekening zal willen houden met de fundering die voor de aanbouw bijwoning moet worden voorzien. Dit is een heel belangrijke, maar pakt in de praktijk gelukkig vaak beter uit dan je verwacht. Voor een aanbouw bijwoning die beschikt over een houten geraamte is het bijvoorbeeld niet noodzakelijk om gebruik te maken van een echt zware fundering. Licht je hierover in bij de vakman die de werken gaat uitvoeren en vraag naar de verschillende mogelijkheden. Door gebruik te maken van een aangepaste fundering blijf je verzekerd van een uitstekende kwaliteit en duurzaamheid, maar dan wel zonder dat je met een torenhoog prijskaartje wordt geconfronteerd.

Op de vraag hoeveel een aanbouw bijwoning precies kost valt zeer moeilijk een antwoord te geven. Voor een standaard aanbouw bijwoning die beschikt over een breedte van 5 meter en een diepte van 3 meter dien je rekening te houden met een prijskaartje die ergens is gelegen tussen de 23.000 en 25.000 euro. Je dient er evenwel zoals eerder reeds aangegeven rekening mee te houden dat deze prijs onderhevig is aan tal van invloeden die jij als woningeigenaar zelf zal maken. Zie dit dan ook eerder als een basisprijs dan als een echte richtprijs.

Welke keuzes beïnvloeden de kostprijs van een aanbouw bijwoning?

Wanneer je een compleet nieuwe woning wenst te bouwen zal je als eigenaar ongetwijfeld een bepaald beeld hebben van hoe die woning er precies uit moet komen te zien. Alle verschillende zaken die je in je hoofd hebt zullen echter stuk voor stuk gepaard gaan met een bepaalde kostprijs. Deze kostprijs zal de standaard prijs zoals eerder op deze pagina aangegeven aanzienlijk verhogen. We zetten in ieder geval de meest gangbare keuzes even voor jou op een rijtje.

Keuze 1: De oppervlakte van de aanbouw bijwoning

De belangrijkste keuze heeft uiteraard betrekking tot de oppervlakte van de aanbouw bijwoning. Hoe groter de oppervlakte, des te hoger uiteraard ook het prijskaartje zal komen te liggen. Bedenk dus goed waarvoor je de bijwoning precies wenst te gebruiken en hoeveel ruimte je daarvoor echt nodig hebt. De ruimte die je nodig hebt zal bijvoorbeeld in het geval van een garage een stuk beperkter zijn dan wanneer je er een complete tweede woonst van wenst te maken. Lees ook: stukadoor prijs.

Keuze 2: De ramen van de aanbouw

Een tweede zeer belangrijke keuze heeft betrekking tot de ramen die geplaatst zullen worden in de aanbouw. Neem nu bijvoorbeeld de kozijnen. Je kan er voor kiezen om standaard, voordelige kozijnen aan te kopen, maar misschien heb je het wel eerder begrepen op mooie en duurzame kunststof of aluminium kozijnen in de kleur van je keuze. Wat verder ook nog te denken van de beglazing die in de ramen is terug te vinden? Kies je voor gewoon dubbel glas of heb je het eerder begrepen op hoogrendementsglas om op die manier de besparing op het energieverbruik zo optimaal mogelijk te houden? Al deze verschillende keuzes zullen uiteindelijk een niet onbelangrijke invloed uitoefenen op het prijskaartje voor de aanbouw bijwoning die moet worden betaald.

Keuze 3: De afwerking

De derde en meteen ook laatste keuze die we nog even uitvoerig willen bespreken is de afwerking waar de aanbouw bijwoning over zal beschikken. Deze maak je uiteraard zo luxueus als je zelf wil. Het is evenwel altijd interessant om hier op voorhand een bepaald budget voor op te stellen. Alleen door hier rekening mee te houden zorg je er namelijk voor dat je niet te ver springt waardoor je voor onverwachte financiële verrassingen komt te staan. Daarnaast doe je er altijd goed aan om bij beperkte financiële middelen de afwerking te spreiden over een langere periode in plaats van alles in één keer uit te willen voeren. Heb je een zeer concreet idee in je hoofd met betrekking tot de afwerking van je aanbouw bijwoning? In dat geval is het altijd interessant om even contact op te nemen met de vakman die de aanbouw gaat realiseren. Vraag hem naar een inschatting van de kosten met betrekking tot de afwerking zodat je precies weet waaraan je begint.

Lees ook: gevel reiniging

Gratis en vrijblijvend

Wij scoren 4.5/5

De beste Aanbouw bedrijven in:

Nieuw-logo-DAE-2017-blauw-oranje-2

De Aanbouw Expert

De Aanbouw Expert is een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in het Lees meer

deprefabriek

De Prefabriek

De Prefabriek is een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in prefab bouwoplossingen. Lees meer

images

Prefast B.V.

“Prefast” als merk verwijst naar een specifieke aanbouw- of constructiemethode die gebruikmaakt Lees meer

Laatste nieuws

Veelgemaakte fouten aanbouw

Als u een aanbouw aan uw woning laat plaatsen, dan creëert u

Het proces van het plaatsen van een aanbouw

Gedurende de laatste paar maanden werd men verzocht om zo veel mogelijk

De mogelijkheden bij een aanbouw en de erbij horende kosten

Ga je een aanbouw, uitbouw of bijbouw doen? Wat is het verschil