Alles wat je moet weten over de aanbouw - uitbouw
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Gedurende de laatste paar maanden werd men verzocht om zo veel mogelijk thuis te blijven. Er zat voor de gemiddelde Nederlander zat na een tijdje niets anders op dan gaan klussen aan de binnen- en de buitenkant van hun woning. Velen zijn een aanbouw gaan overwegen. Ga je zelf een aanbouw laten plaatsen? Dan zijn er zoveel dingen waar je rekening mee moet houden. Een aanbouw wordt namelijk niet zomaar van de ene dag op de ander geplaatst maar er dient een heel proces te worden doorlopen. Ben je benieuwd hoe het proces van het plaatsen van een aanbouw verloopt? Je komt het hieronder allemaal te weten.

Het aanbouwen van een woning

Veel Nederlanders kiezen steeds vaker voor het uitbreiden van hun woning of bedrijfspand middels het plaatsen van een aanbouw. Je kunt door een aanbouw te plaatsen niet alleen extra ruimte in je pand creëren, maar ook de waarde van je woning gaat aanzienlijk omhoog vanwege de uitbreiding. De mogelijkheden van een aanbouw zijn in deze moderne tijd eindeloos.

Voor- en nadelen van een aanbouw

Door een aanbouw te plaatsen kan je genieten van en aantal voordelen maar ook wat nadelen. De meest voorkomende voor- en nadelen zijn als volgt:

Voordelen

Nadelen

Je creëert extra ruimte waardoor je woning praktischer in te delen is.

Een aanbouw plaatsen kan redelijk duur zijn afhankelijk van het soort en grootte.

Je woning stijgt aanzienlijk in waarde met een aanbouw.

In bepaalde gevallen is er een vergunning nodig.

Het wooncomfort van de bewoners van het huis stijgt.

Er is enige mate van overlast tijdens de plaatsing.

Je woning wordt naar keuze aangepast.

Verhuizen naar een ruimere woning is niet noodzakelijk.

Kosten aanbouw in 2021

Hoeveel het gaat kosten om je woning met een aanbouw uit te breiden, is voornamelijk afhankelijk van wat voor soort aanbouw je gaat plaatsen, de grootte van de aanbouw en de materialen die er worden gebruikt. Hieronder kan je nagaan wat de gemiddelde kosten zijn voor een aanbouw voor een standaard en een klassiek/modern prefab en traditionele aanbouw van 5x3m. Het gaat hierbij om de totale kosten, dus inclusief alle benodigde materialen en de montage.

Soort aanbouw

Kosten prefab

Kosten traditioneel

Standaard

15.000 – €21.000

20.000 – €25.000

Klassiek/modern

18.000 – €24.000

22.000 – €27.000

Kan ik een subsidie aanvragen?

Momenteel zijn er geen subsidies beschikbaar meer op landelijk niveau voor het plaatsen van een aanbouw, maar je zou wel kunnen informeren bij de lokale gemeente in hoeverre een regionale subsidie beschikbaar is. Daarnaast kan je gebruik maken van de welbekende btw-verlaging, waarbij je op de kosten van de aanbouw maar 9% btw betaalt in plaats van 21%. Om in aanmerking te komen hiervoor dient je woning minstens 2 jaar oud te zijn en dien je de officiële eigenaar te zijn van het pand.

Het aanbouw proces

Er zijn verschillende stappen die moeten worden doorlopen tijdens het proces van het plaatsen van een aanbouw. Hieronder tref je de stappen van het aanbouw proces:

  1. De voorbereiding

Het is essentieel om je goed voor te bereiden op de aanbouw. Denk hierbij aan het laten maken van een nauwkeurige schets van de aanbouw, het informeren naar de regels en het beslissen wat voor soort aanbouw je gaat kiezen. Daarnaast moet je de buren ook inlichten over de mogelijke overlast die de aanbouw kan bezorgen.

  1. Een architect inhuren

Schakel de hulp in van een architect zodat deze een ontwerp op maat kan maken voor de aanbouw. Op deze manierkrijg je meer duidelijkheid en kan de aannemer makkelijker te werk gaan.

  1. Een aannemer inhuren

Ga op zoek naar een geschikte aannemer om de aanbouw te realiseren. Vraag eerst verschillende offertes aan bij meerdere aannemers zodat je kunt vergelijken op basis van prijs, garantie, keurmerk en levertijd. Sluit een geldig contract af met de aannemer voor het hele project met alle gemaakte afspraken om misverstanden te voorkomen.

  1. Een vergunning aanvragen

Ga na of je een vergunning aan moet vragen voor de aanbouw. Is de aanbouw aan de achterkant van het huis, dan mag de aanbouw meestal vergunningsvrij worden geplaatst. Voor een aanbouw aan de voorkant van je woning dien je tijdig een vergunning aan te vragen bij de gemeente.

  1. De financiering

Ga na hoe je de kosten van de aanbouw gaat financieren, aangezien een volledige aanbouw niet goedkoop is.

  1. Start van de werkzaamheden

Als alles is geregeld dan mag het bouwen beginnen. De technische stappen van het plaatsen van een prefab en een aanbouw op maat verschillen van elkaar. Bij een prefab wordt de kant en klare aanbouw naar je woning vervoerd en vervolgens bevestigd. In geval van een traditionele aanbouw wordt de aanbouw op locatie gebouwd. Een prefab aanbouw duurt gemiddeld 7 dagen en een traditionele aanbouw tussen de 2 en 6 weken.

  1. De voltooiing

Nadat de werkzaamheden zijn afgerond is het tijd voor de inspectie. Als alles klopt met de aannemer dan wordt de aanbouw opgeleverd en kan je genieten van de extra ruimte in je woning.

Bij het laten plaatsen van een aanbouw is het belangrijk om te bepalen hoeveel extra ruimte je wilt creëren. Op deze manier kan je de grootte van de aanbouw nagaan. Je hoeft dankzij een aanbouw niet meer naar een ruimere woning te verhuizen, de waarvan van je woning gaat omhoog en daarnaast ziet je woning er ook moderner, ruimer en strakker uit. Ga je binnenkort een aanbouw laten plaatsen? Dan zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *