Alles wat je moet weten over de aanbouw - uitbouw
Gratis en vrijblijvend

Kosten serre aanbouwEen serre aanbouw kan een zeer interessante uitbreiding zijn op jouw woning. Door middel van een serre aanbouw wordt immers een waardevermeerdering doorgevoerd van je woning waardoor ze over een hogere aankoopprijs zal beschikken op de woningmarkt. Ben je ook van plan om een serre te realiseren voor je woning, bijvoorbeeld omdat je wenst te besparen op je stookkosten? Wil je evenwel graag eerst een goed beeld hebben van de gemiddelde kosten waar je voor een dergelijke realisatie rekening mee dient te houden? Twijfel dan niet langer, lees snel verder en kom alles te weten over de kosten die verboden zijn aan een serre aanbouw.

*Tip:

→ Wat kost een serreaanbouw voor jou? Vul het formulier in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes en bespaar tot 30%.

Hoeveel kost een serre?

kosten aanbouwEen serre is een uitbreiding aan je woning die er voor zorgt dat je over meer bruikbare leefruimte beschikt. Deze extra leefruimte zorgt er bovendien voor dat je gedurende het hele jaar van je tuin kan genieten. We geven je alvast een goed beeld van de gemiddelde kostprijs van een serre door middel van onderstaande tabel:

Aantal vierkante meter Gemiddelde kostprijs
Serre aanbouw van 10 vierkante meter Gemiddeld zo’n 9.900 euro
Serre aanbouw van 15 vierkante meter Gemiddeld zo’n 14.750 euro
Serre aanbouw van 20 vierkante meter Gemiddeld zo’n 19.750 euro
Serre aanbouw van 30 vierkante meter Gemiddeld zo’n 24.750 euro
Serre aanbouw van 50 vierkante meter Gemiddeld zo’n 39.750 euro

In de bovenstaande kosten zijn niet alleen het materiaal, maar ook de arbeidskosten evenals de BTW inbegrepen. De kosten in de tabel zullen je waarschijnlijk reeds een goed beeld geven van het standaard prijskaartje waar je rekening mee dient te houden in het geval van een serre aanbouw, er is echter meer. Om je een beter beeld te geven van de verschillende mogelijkheden hebben we even drie concrete prijsvoorbeelden voor je uitgewerkt:

Standaard serre aanbouw:

Wanneer je er voor kiest om een standaard serre aan te schaffen zal het doorgaans gaan om een prefab constructie van kunststof. De afmeting van deze serre bedraagt doorgaans 10 vierkante meter. Ze is geschikt voor smalle tussenwoningen en biedt je werkelijk een prima prijs- kwaliteitsverhouding. De gemiddelde kostprijs voor een dergelijke serre is gelegen rond de 9.900 euro.

Gemiddelde serre aanbouw:

Wil je graag de beschikking hebben over een wat ruimere serre voor je woning? In dat geval kan je opteren voor een prefab serre aanbouw die beschikt over een afmeting van 15 – 20 vierkante meter. Voor een dergelijke serre mag je rekening houden met een gemiddeld prijskaartje van zo’n 17.750 euro. In deze prijs zijn zowel de kosten voor de plaatsing als voor het materiaal en de BTW inbegrepen. Een serre die beschikt over een formaat als deze is geschikt voor alle soorten woningen, gaande van tussenwoningen tot villa’s.

Luxe en grote serre aanbouw:

Zou je graag willen uitpakken met een echt aanzienlijke verbetering van het wooncomfort? In dat geval kan je als vanzelfsprekend ook kiezen voor een grote en luxe serre. Voor een dergelijke serre die is vervaardigd uit aluminium en over een afmeting beschikt van 30 vierkante meter mag je rekening houden met een gemiddeld kostenplaatje van zo’n 24.750 euro. Ook hier zijn zowel de kosten voor het materiaal als de plaatsing en de BTW inbegrepen.

De prijsopbouw van een serre aanbouw

Wanneer we de kostprijs van een serre aanbouw in detail gaan bekijken kunnen we vaststellen dat deze grofweg uit twee onderdelen bestaat. De materiaalkosten vormen de belangrijkste kostprijs en zijn goed voor 70 procent van het totale bedrag. De resterende 30 procent heeft betrekking tot de arbeidskosten.

Keuzes die de prijs van een serre aanbouw beïnvloeden

Verschillende keuzes die jij als eigenaar van de woning maakt zullen uiteindelijk moeten bepalen wat de exacte kostprijs is die voor een serre aanbouw zal moeten worden betaald. We zetten ook deze keuzes graag nog even voor jou op een rijtje.

Keuze 1: Het bepalen van de gewenste afmetingen

De belangrijkste keuze welke je zal moeten maken heeft uiteraard betrekking tot de afmetingen van de serre aanbouw. Het merendeel van de serres beschikken over een oppervlakte van tussen de 18 en 22 vierkante meter. Een dergelijke serre aanbouw is geschikt voor niet alleen middelgrote tussenwoningen, maar ook voor riante woningen die over een vrijstaand karakter beschikken. Het is altijd belangrijk om op voorhand voor jezelf uit te maken hoe je de verhouding tussen de grootte van de serre aanbouw en je beschikbare budget ziet. De gemiddelde kostprijs waar je voor een serre aanbouw rekening mee dient te houden ligt net iets lager dan 1.000 euro per vierkante meter. Des te groter de serre aanbouw, des te lager de prijs per vierkante meter komt te liggen.

Keuze 2: Het materiaal

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven kan een serre aanbouw bestaan uit verschillende materialen. Het spreekt voor zich dat ook het materiaal van je keuze een zekere invloed zal hebben op het prijskaartje dat moet worden betaald. We zetten de verschillende mogelijkheden op dit vlak alvast even graag voor jou op een rijtje.

Type materiaal Gemiddelde kostprijs
Serre aanbouw van kunststof Ongeveer 12.000 euro (12,5 vierkante meter)
Serre aanbouw van hout Ongeveer 12.000 euro (12,5 vierkante meter)
Serre aanbouw van aluminium Ongeveer 14.750 euro (12,5 vierkante meter)

Keuze 3: Het type glas

Een serre aanbouw bestaat doorgaans uit een niet onaanzienlijke hoeveelheid glas. Het is belangrijk om voor jezelf als woningeigenaar de afweging te maken welke van de verschillende soorten glas op de markt voor jouw serre aanbouw het interessantst is. We zetten ook deze mogelijkheden graag nog even voor jou op een rijtje:

Type glas Gemiddelde kostprijs
Dubbel glas Standaard voorzien in een serre aanbouw
HR glas Gemiddeld 5 euro per vierkante meter
HR+ glas Gemiddeld 10 euro per vierkante meter
HR++ glas Gemiddeld 15 euro per vierkante meter
HR+++ glas Gemiddeld 55 euro per vierkante meter

Keuze 4: Vergunning nodig of niet?

Wanneer je een serre aanbouw wenst te realiseren voor je woning is het in bepaalde gevallen noodzakelijk om een vergunning aan te vragen. Wanneer je er voor kiest om een serre aan de achterkant van je woning te plaatsen is een dergelijke vergunning doorgaans niet nodig.

Denk ook aan het plaatsen van zonnepanelen op je serre. Meer informatie over zonnepanelen?

Zelf doen?

Het plaatsen van een serre is vrij lastig. Je moet over een redelijke bouwtechnische kennis beschikken om te zorgen dat de serre niet na verloop van tijd gaat verzakken en er scheuren en kieren in komen.

De meeste kosten bij het plaatsen van een aanbouw zitten dan ook in het plaatsen van de fundering. Het is dan ook zaak hier niet op te bezuinigen. Als je eenmaal een aanbouw hebt geplaatst is het lastig om een gebrekkige fundering weer goed te krijgen.

Let ook op dat het bij het zelf plaatsen van een serre soms aantrekkelijk is om te bezuinigen op zaken waar je beter niet op kunt bezuinigen. Het bezuinigen op de fundering is hiervoor al genoemd, maar verder is het ook verstandig vooral niet te bezuinigen op kosten voor isolatie. De bezuiniging ben je immers alweer snel kwijt aan stookkosten.

Als vuistregel kun je uitgaan van een prijs van € 500,- per vierkante meter als je zelf een serre laat bouwen. Een serre van 2 bij 3 meter komt daarbij dus op zo’n € 2.500,-.

Laten doen

Vaak is het verstandiger het plaatsen van een serre uit te besteden aan mensen die er handig in zijn en er ervaring mee hebben. Je bent dan meer kwijt, ga uit van zo’n € 800,- per vierkante meter, maar je weet wel zeker dat de kwaliteit goed is en je een vorm van garantie hebt als de serre na enkele jaren al begint te verzakken.

Een eenvoudige serre van zo’n 3 bij 6 meter kost, inclusief goede isolatie en fundering circa € 22.500. Een zelfde soort serre maar dan met een wat meer luxe uitvoering zal snel richting de € 30.000 gaan en is dus heel wat duurder.

Bron: serre kosten en goedkope terrasoverkappingen.

Vrijblijvend advies?

Uiteraard kun je zelf geheel variëren met alle opties en keuzemogelijkheden die er zijn. Neem gerust eens advies op met een aannemer om een idee te krijgen van de prijzen. Dat kan door gebruik te maken van het formulier hieronder. Onze offerte service is gratis en vrijblijvend. Er zijn geen aankoopverplichtingen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Veelgemaakte fouten aanbouw

Als u een aanbouw aan uw woning laat plaatsen, dan creëert u

Aandachtspunten waardevolle aanbouw realiseren

Wanneer je van plan bent om een aanbouw aan je huis te

Moet ik kiezen voor een aanbouw of een uitbouw?

In veel gevallen worden constructie en uitbreiding in één adem genoemd. Dit