Alles wat je moet weten over de aanbouw - uitbouw
Gratis en vrijblijvend

aanbouw laten plaatsenInvesteren in het aankopen van een aanbouw is één ding, maar je dient uiteraard ook nog rekening te houden met het prijskaartje dat verbonden is aan de plaatsing. Veel mensen denken dat ze met het aankopen van een aanbouw de belangrijkste kost achter de rug hebben. Dat is in de praktijk evenwel lang niet altijd het geval, in tegendeel. Maar liefst 30 tot 40 procent van de totale kostprijs (afhankelijk van de constructie van de aanbouw) is voorbehouden voor de arbeidskosten. Dit is bijna de helft van de volledige som die moet worden betaald. Ben je zelf niet zo handig en wil je het plaatsen van de aanbouw uitbesteden aan een echte vakman? Wil je graag weten met welke kosten je in deze situatie rekening dient te houden? Lees dan snel verder, want we zetten ze op deze pagina graag even voor jou op een rijtje.

*Tip:

→ Wat kost een aanbouw voor jou? Vul het formulier in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes en bespaar tot 30%.

Hoeveel kost het laten plaatsen van een aanbouw?

kosten aanbouwHet is in principe dat wel mogelijk om zelf de plaatsing van een aanbouw voor je rekening te nemen, het merendeel van de mensen kiest er toch nog altijd voor om de plaatsing uit te besteden. Het spreekt namelijk voor zich dat lang niet iedereen zomaar over de mogelijkheid beschikt om een dergelijke constructie te realiseren. Misschien ontbreekt het je bijvoorbeeld wel aan kennis of wie weet heb je gewoon niet het vereiste materiaal voor handen. In ieder geval zal je er in deze situatie voor willen kiezen om de plaatsing uit te besteden aan een echte vakman. De vraag die je, je dan uiteraard stelt is met welke kosten je op dit vlak rekening dient te houden. Dat is een beetje lastig te zeggen. De prijs die voor het plaatsen van een aanbouw wordt aangerekend is immers afhankelijk van twee verschillende factoren.

In eerste instantie zijn er de afmetingen van de aanbouw. Een kleine aanbouw is uiteraard voordeliger te plaatsen dan een grote. Daarnaast wordt er eveneens stilgestaan bij de constructie van de aanbouw. Een prefab aanbouw is wat dat betreft altijd voordeliger dan wanneer je er voor kiest om een maatwerk aanbouw te laten plaatsen. Hier zijn verschillende redenen voor aan te halen. Bij een prefab aanbouw wordt de constructie namelijk reeds op voorhand in de fabriek gemaakt waardoor hier heel wat arbeidsuren door worden uitgespaard. Dat is bij een maatwerk aanbouw dus niet zo. Gemiddeld mag je er rekening mee houden dat ongeveer 40 procent van het totale kostenplaatje bestaat uit plaatsingskosten.

Minder plaatsingskosten bij prefab aanbouw

Bovenstaande zegt het eigenlijk al een beetje, wanneer je er zeker van wenst te zijn dat je de laagst mogelijke plaatsingskosten voor je aanbouw moet betalen is het altijd interessant om te kiezen voor een prefab constructie. In dit geval zal de aanbouw reeds in de fabriek worden gemaakt en wordt ze in haar totaliteit naar jouw woning overgebracht. Dit zorgt er voor dat ze eigenlijk alleen nog maar moet aangekoppeld worden aan je bestaande huis waardoor er heel veel tijd en dus ook geld kan worden bespaard. Gemiddeld ligt de totale kostprijs van een prefab woning dan ook zomaar even 2.000 euro lager dan wanneer er wordt gekozen voor een maatwerk oplossing.

Verschil in kosten voor plaatsing aanbouw

Wanneer je de plaatsing van een aanbouw wenst uit te besteden aan een expert zal je er rekening mee willen houden dat er onderling tussen de vakmannen sprake kan zijn van een behoorlijk prijsverschil. Dit prijsverschil wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de ervaring waar de vakman over beschikt. Iemand die pas van de schoolbanken komt zal wat dat betreft natuurlijk voordeliger zijn, maar zal misschien meer tijd nodig hebben om de aanbouw te plaatsen. Bovendien kan je, je vragen stellen bij de kwaliteit van de afwerking. Ook op dit vlak zal de ervaring uiteindelijk de doorslag geven. Een vergelijking uitvoeren tussen de verschillende beschikbare vakmannen is wat dit betreft hoe dan ook altijd een goed idee.

Hoe besparen op de plaatsing van een aanbouw?

De standaard kosten die voor de plaatsing van een aanbouw in rekening worden gebracht liggen zoals je reeds hebt kunnen lezen vrij hoog. Er bestaan echter verschillende mogelijkheden waardoor je een niet onaanzienlijk bedrag kan uitsparen. We zetten deze verschillende bespaartips even voor jou op een rijtje:

  • Zelf de handen uit de mouwen steken. Het is perfect mogelijk dat je niet bepaald een doe-het-zelver bent, maar dat wil nog niet zeggen dat je de vakman tijdens de plaatsing niet een handje kan helpen, in tegendeel. Vraag bijvoorbeeld gerust welk materiaal hij nodig heeft om de plaatsing van de aanbouw uit te voeren en verwijder overbodig materiaal dat anders in de weg van de vakman blijft liggen. Op deze manier zal je merken dat er een beetje tijd kan worden bespaard en dat zal je als vanzelfsprekend merken in de eindafrekening.
  • Kies voor een aanbouw met beperkte afmetingen. Hoe groter de aanbouw, des te meer er niet alleen moet worden betaald voor het materiaal, maar des te hoger ook de arbeidskosten komen te liggen. Dit is in het bijzonder het geval wanneer het gaat om een maatwerk aanbouw. Een dergelijke aanbouw dient namelijk vanaf de grond af opgebouwd te worden en zeker wanneer deze over aanzienlijke afmetingen beschikt vergt dit bijzonder veel tijd en moeite. Kiezen voor een aanbouw met beperkte afmetingen zal je op dit vlak dan ook behoorlijk wat geld besparen.
  • Kies voor voordeliger materialen. Een derde bespaartip die op zich niet specifiek te maken heeft met de plaatsing van je aanbouw heeft te maken met de materialen waar gebruik van wordt gemaakt. Veel mensen gaan er bijvoorbeeld automatisch vanuit dat er verplicht gebruik moet worden gemaakt van steen en beton. Dat is in de praktijk echter lang niet altijd noodzakelijk, in tegendeel. Je kan er ook perfect voor kiezen om een houten geraamte aan te kopen. Door middel van een dergelijk geraamte beschik je nog steeds over een zeer solide constructie en bovendien is het ook nog eens zo dat je een behoorlijke som geld kan besparen.

Zie ook: gietvloeren plaatsen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Hoeveel extra ruimte kan je met aanbouw creëren?

Tegenwoordig breiden veel huiseigenaren hun woning uit met een aanbouw. Een aanbouw

Vijf tips waarmee je kunt aanbouwen zonder vergunning

Het kan zijn dat je een aanbouw wil plaatsen en geen extra

Hoe kun je zorgen voor een vlekkeloze aanbouw?

Een aanbouw is een extra ruimte, die je aan je huis erbij