Alles wat je moet weten over de aanbouw - uitbouw
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het kan zijn dat je een aanbouw wil plaatsen en geen extra kosten wil besteden aan de aanvraag van een verbouwvergunning. Je zou ervoor kunnen kiezen om een kleine aanbouw te plaatsen aan de achterzijde van je huis, omdat je hiervoor veelal geen bouwvergunning nodig hebt. Er zijn ook nog andere trucs, waarmee je kunt voorkomen dat je een bouwvergunning nodig hebt. Dit blog zal je een aantal tips hiervoor aanreiken.

Is vergunningsvrij bouwen alleen maar gunstig?

Vergunningsvrij bouwen. Dat klinkt goed in de oren, want je hoeft geen leges aan de gemeente te betalen, er zijn minder regels waaraan je je moet houden en je hebt een minder lange wachttijd voor de boeg. Ben je echter vergunningsplichtig heeft dit wel als voordeel dat een gemeentelijk ambtenaar komt checken of jouw aanbouw ook wel volgens de constructienormen wordt gedaan. Bouw je fout, kan dit namelijk gevolgen hebben voor je eigen veiligheid en die van je omgeving. Om dit te voorkomen dien je bij een vergunningsaanvraag een bouwtekening en een constructieberekening in bij het Omgevingsloket. Bouw je vergunningsvrij, dan controleert niemand jou en/of je aannemer op de constructie. En een foutje zit in een klein hoekje.

Wat mag je zonder bouwvergunning bouwen?

Door de invoering van de omgevingsvergunning is het duidelijker geworden wat je vergunningsvrij onder handen mag nemen en wat niet. Hierdoor mag je in veel gevallen vergunningsvrij aanbouwen, zonnepanelen plaatsen, bijgebouwen vergunningsvrij plaatsen en een dakkapel bouwen zonder vergunning. Bij twijfel kun je altijd de precieze regels op de website van het Omgevingsloket raadplegen.

Bezoek altijd een ambtenaar

Vergunningsvrij is niet hetzelfde als regelvrij. Je aanbouw zal altijd aan bepaalde veiligheidseisen moeten voldoen. Heb je een goede aannemer aangenomen, dan zal hij er op de hoogte van zijn welke regelgeving van toepassing is. Toch is het ook raadzamer een afspraak te maken bij een gemeentelijk ambtenaar. Doe je dit namelijk niet en hij komt onverwachts langs tijdens je aanbouw en hij ontdekt dat deze niet voldoet aan de veiligheidseisen, dan loop je vertraging op. In het ergste geval leggen ze je een boete op of leggen ze je bouwwerkzaamheden voor meerdere maanden stil.

Weeg je opties af

Voordat je begint met bouwen, is het raadzaam om vergunningsvrij bouwen te vergelijken met bouwen met een vergunning. Weeg de voor- en nadelen voor jouw situatie goed af. Een bouwvergunning aanvragen is vrij prijzig, maar dan weet je wel zeker dat je een veilige constructie bouwt. Tevens wegen de kosten van een bouwvergunning niet op tegen een eventuele vertraging door een bouwstop.

Zorg dat je de regels kent

Zorg dat je op de hoogte bent van de Omgevingswet, waarin haarfijn is uitgelegd wat wel en niet is toegestaan bij een aanbouw. Zoals reeds genoemd moet een aanbouw bijvoorbeeld aan bepaalde afmetingen voldoen, wil je deze vergunningsvrij aan laten bouwen. Tevens moet de aanbouw zich op je achtererf en niet aan de publieke weg bevinden. Voor een aanbouw aan een rijksmonument gelden daarbij weer andere regels. Dus bij twijfel raadpleeg altijd het Omgevingsloket.

Raadpleeg meerdere instanties

Het is van belang dat je voor je aannemer helder formuleert wat jouw wensen zijn. Maak hierbij een schetsontwerp bijvoorbeeld voor een duidelijker beeld. Een aannemer kan aan de hand hiervan je aanbouw het beste realiseren. Maar vergeet dus ook niet om desalniettemin een bezoek te brengen aan de gemeentelijk ambtenaar om verrassingen te voorkomen. Zorg dat je bouwtekeningen en constructieberekeningen hebt, zodat je je altijd op dingen kunt beroepen.

Twijfel je nog?

Wanneer je twijfelt over hoe je wensen in een project gerealiseerd kunnen worden, is het altijd raadzaam om advies in te vragen over goede constructies bij de constructeur. Vraag ook altijd aan je aannemer naar de planning, die hij voor ogen heeft. Controleer ook of hij bouwt volgens de bouwtekeningen. Kies ook niet meteen de eerste aannemer, die je tegenkomt. Wees slim en vergelijk aannemers door offertes op te vragen. Hierdoor kun je geld uitsparen en je krijgt zo geheid de beste prijs-kwaliteitverhouding voor je aanbouw.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *