Vooraleer er kan worden begonnen met de bouw van een aanbouw is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er in het merendeel van de gevallen een vergunning moet worden aangevraagd. Deze vergunning dient te worden aangevraagd bij de gemeente en moet goed worden voorbereid. Dit is noodzakelijk omdat je anders het risico loopt om tegen een weigering aan te lopen. Hierdoor gaat er niet alleen erg veel tijd, maar ook geld verloren. Wil jij graag weten hoe je het best een aanbouw vergunning kan aanvragen evenals welke kosten er mee gepaard gaan? Wacht dan niet langer, lees snel verder en kom er alles over te weten op deze pagina!
Inhoudsopgave
Hoeveel kost een aanbouw vergunning?
Zoals reeds aangegeven is het vooraleer de effectieve bouw van een aanbouw plaats te laten vinden belangrijk om te kijken in de richting van een eventuele vergunning die moet worden aangevraagd. Een aanbouw vergunning is in veel gevallen noodzakelijk, maar niet altijd. Kies je er bijvoorbeeld voor om de aanbouw aan de achterzijde van je woning te plaatsen en valt ze op vlak van afmetingen binnen de geldende normen? In dat geval is het mogelijk om de aanbouw te laten plaatsen zonder dat je daaraan voorafgaand een vergunning moet aanvragen. Is er wel een vergunning vereist? Dan zijn er uiteraard bepaalde extra kosten waar je graag bij stil zal willen blijven staan.
Allereerst zijn er de zogenaamde gemeentelijke kosten die worden aangerekend bij het aanvragen van een vergunning voor een aanbouw. Deze kosten zijn gelegen rond de 2 procent van de totale bouwkosten. Let op, deze 2 procent wordt altijd berekend aan de hand van de bouwkosten exclusief BTW. Stel bijvoorbeeld dat het gaat om een aanbouw met een kostenplaatje van 20.000 euro (exclusief BTW), dan bedragen de kosten voor het aanvragen van de vergunning bij de gemeente doorgaans zo’n 400 euro. Je moet er wel rekening mee houden dat de leges kosten altijd verschillen per gemeente. Controleer dus altijd even welke prijzen er aangegeven staan op de website van de gemeente om niet voor vervelende verrassingen te komen te staan.
Vooraleer de vergunning voor de aanbouw kan worden aangevraagd dient er evenwel nog rekening mee te worden gehouden dat er extra kosten gemaakt dienen te worden. Zo moet er een tekening worden gemaakt van het bouwwerk en wat te denken van de constructieberekening? Ook het indienen en begeleiden van de vergunning kost geld. Alles bij elkaar gezien kan je voor al deze zaken samen rekening houden met een kostenplaatje dat is gelegen ergens rond de 750 euro excl. BTW.
Type kostprijs | Gemiddelde kostprijs |
Voorbereiden en begeleiden vergunning | Tussen 700 & 800 euro |
Legeskosten van de gemeente | Gemiddeld 2 procent van de kostprijs van de aanbouw die je wenst te realiseren. |
De prijsopbouw van een aanbouw vergunning aanvragen
Zoals je reeds hebt kunnen lezen dienen er meerdere kosten te worden betaald om een vergunning voor een aanbouw te kunnen verkrijgen. In principe zijn er twee kosten waar je rekening mee dient te houden. De grootste kost wordt uiteraard gevormd door de zogenaamde legeskosten. Deze bedragen 2 procent van de totale bouwsom waardoor ze zomaar even 93% van de totale prijsopbouw in beslag nemen. De resterende 7 procent is dan vereist voor het indekken van de kosten die voor de voorbereiding en begeleiding van de vergunning moeten worden gemaakt.
Keuzes die de kostprijs van een aanbouw vergunning aanvragen kunnen beïnvloeden
Op het eerste zicht denken veel mensen dat ze niet veel anders kunnen dan zich gewoon neer te leggen bij de kostprijs die voor het aanvragen van een vergunning voor een aanbouw in rekening wordt gebracht. Op bepaalde vlakken klopt dit ook, maar niet over de hele lijn. Wist je bijvoorbeeld dat er verschillende mogelijkheden bestaan om de kostprijs voor een vergunning aanvragen in jouw voordeel uit te laten draaien?
Keuze 1: De locatie van de aanbouw
Wil je vergunningsvrij een aanbouw kunnen toevoegen aan je huis? In dat geval is het belangrijk om deze aan de achterzijde van het huis te plaatsen. Het is namelijk zo dat, vanaf het ogenblik dat de uitstraling van je woning naar de straatkant toe wordt veranderd, er een vergunning dient te worden aangevraagd.
Keuze 2: De afmetingen van de aanbouw
Niet alleen de locatie waar de aanbouw wordt geplaatst is van invloed op het feit of je een vergunning of niet moet aanvragen. Wat bijvoorbeeld ook te denken van de afmetingen waar je aanbouw over moet beschikken? Sinds 1 november 2014 mag deze in ieder geval niet dieper zijn dan 4 meter. Bovendien moet de hoogte onder de 5 meter (met een schuin dak) blijven. Indien er sprake is van grotere percelen kan er worden toegestaan dat er extra vierkante meters mogen worden uitgebouwd. Wat de regelingen hier rond precies zijn dien je na te vragen bij de gemeente in kwestie.
Interessante bespaartips
Het aanvragen van een vergunning voor de realisatie van een aanbouw kan een extra kost zijn waar je op het eerste zicht geen rekening mee hebt gehouden. Gelukkig is het mogelijk om de hoogte van deze kost op verschillende manieren te drukken. Wij hebben alvast enkele zeer interessante bespaartips op dit vlak voor jou op een rijtje gezet.
- Probeer vergunningsvrij te bouwen
Wanneer je voldoet aan verschillende eisen die zijn opgesteld door de gemeente waarin je woont is het mogelijk om een aanbouw te realiseren zonder dat je daarvoor een vergunning dient aan te vragen. Op deze manier kunnen er zeer veel kosten worden bespaard. De exacte voorwaarden die worden gehanteerd door je gemeente zijn steevast terug te vinden op hun website.
- Beperk de kostprijs van je aanbouw
Zoals reeds aangegeven worden de zogenaamde legeskosten steeds bepaald aan de hand van de waarde van de aanbouw. Hoe hoger de kostprijs van de aanbouw, des te hoger dus ook de legeskosten zullen uitvallen. Door te kiezen voor een voordelige aanbouw kan er dan ook voor worden gezorgd dat de extra kosten aanzienlijk binnen de perken kunnen worden gehouden.
Tot 30% (extra) besparen op de kosten van een aanbouw vergunning aanvragen
Op zeer veel verschillende zaken kan er worden bespaard door het aanvragen van offertes bij meerdere bedrijven. Dat geldt ook in zekere zin voor het aanvragen van een aanbouw vergunning. De zogenaamde legeskosten zijn dan wel vastgesteld (afhankelijk van de gemeente waarin je woonachtig bent), daar staat tegenover dat dit niet geldt voor de voorbereiding en de begeleiding van de vergunning. De verschillende partijen die dit voor jou kunnen realiseren hanteren dan ook stuk voor stuk een andere kostprijs. Op dit vlak kan een offerte aanvragen bij meerdere bedrijven dus wel degelijk een interessante meerwaarde met zich meebrengen.