Alles wat je moet weten over de aanbouw - uitbouw
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wanneer je van plan bent om een aanbouw aan je huis te doen, komen er een flink aantal zaken op je af waar je een besluit over moet nemen. Voor wat voor een aanbouw kies je? Moet je hiervoor een bouwvergunning aanvragen? Kies je voor prefab of maatwerk? Een aanbouw heeft als functie je woonruimte te vergroten en daardoor werkt een aanbouw ook waardeverhogend voor je huis. Dientengevolge zitten er ook wat kosten aan een aanbouw vast. Gemiddeld kost een kleine aanbouw van drie bij vijf meter tussen de €16.000 en €25.000, afhankelijk van je manier van bouwen en welk materiaal je gebruikt. Voor die flinke som geld wil je wel de perfecte aanbouw realiseren. Dit artikel zal een aantal tips geven om deze ideale aanbouw te bewerkstelligen.

Neem de openingen in je gevel weg

Veel mensen willen om tijd en geld te besparen de openingen in de oude achtergevel behouden en laten de aanbouw daarachter plaatsen. Je kunt echter ook de achtergevel openbreken en met een extra ondersteunende balk zo de aanbouw tegen je huis aan bouwen. Dit is een iets duurdere optie, maar levert een waardevermeerdering van je huis op en je zorgt voor een maximale ruimtelijkheid. Dit komt, doordat de ruimte van je woning en de aanbouw nu een geheel vormen en wanneer de wanden en plafonds op een lijn met elkaar door lopen zorgt dit voor een ruimtelijk effect.

Laat ook de functies in elkaar overvloeien

Wanneer je gekozen hebt voor het maximale ruimtelijke effect door middel van verwijdering van de achtergevel kun je de ruimtelijkheid nog verder vergroten door de aanbouw dezelfde functie te geven als de ruimte van je woning, waar de aanbouw tegenaan is gebouwd. Leg dus geen duidelijke scheiding op de plek waar de aanbouw begint.

Geef ook de stijl van de aanbouw aandacht

Wanneer je zoveel moet betalen voor een aanbouw, is het niet wijs om maar gewoon een aanbouw tegen je achtergevel aan te plaatsen. Hiermee vermeerder je de waarde van je huis niet. Besteed dus eveneens aandacht aan de stijl. Laat je aanbouw ook qua uiterlijk naadloos aansluiten op je woning. Je kunt er echter tevens voor kiezen om juist de aanbouw totaal te laten afwijken van de stijl van je woning op een paar kleine elementen na, die zowel in je aanbouw als je woning terug te vinden zijn.

Verhouding tussen de aanbouw en de buitenruimte

Voordat je een aanbouw laat plaatsen, moet je ook rekening houden met de relatie van de aanbouw met betrekking tot de buitenruimte. Je houdt hierbij rekening met de overgang van je aanbouw naar je tuin of balkon. Het mooiste is, wanneer je de aanbouw naadloos laat overgaan in je buitenruimte. Hierdoor lijkt je woning nog groter en tevens lichter. Je kunt er ook voor kiezen om juist de nadruk meer te leggen op de binnenruimte, voor het geval dat je buitenruimte niet heel speciaal is.

Zorg voor daglicht in je aanbouw

Als je kiest voor een aanbouw met een flinke diepte, dan vermindert de lichtinval in huis. Dit kun je tegengaan door de aanbouw te laten aansluiten met je tuin of balkon, maar het is vaak nog beter om in je aanbouw bijvoorbeeld een dakraam of een glazen achterwand aan te brengen. Zo voorkom je dat je nieuwe woonruimte te donker wordt.

Houd rekening met de voorschriften

Er zijn een aantal wettelijke voorschriften met betrekking tot een aanbouw, waar je je aan moet houden. Ten eerste mag je geen aanbouw naast of achter je huis maken, die dieper is dan 2.5 meter. Hierbij mag niet meer dan de helft van je perceel bebouwd zijn. De hoogte bedraagt maximaal vier meter. Bij twijfel kun je het beste de website van de Rijksoverheid raadplegen of je maakt een afspraak bij de gemeente. Bij de gemeente moet je sowieso altijd langsgaan om je plannen te toetsen aan het bestemmingsplan. Het is raadzaam meteen na te vragen of je huis een monument is, want dan gelden afwijkende bouwregels.

Besteed de aanbouw uit

Je kunt een aanbouw zelf regelen om kosten te besparen, maar in de praktijk is het veelal handiger en minder stressvol om een professioneel bedrijf hiervoor in te huren. Bij het inhuren van een bouwbedrijf let je op een aantal zaken. Het belangrijkste is betrouwbaarheid. Maak duidelijke afspraken en laat alles op papier zetten. Lees het contract goed door en laat het eventueel door een tweede man nakijken, opdat er geen gekke dingen in staan. Let ook op de prijs-kwaliteitverhouding. Hiervoor kun je online vaak offertes opvragen en met elkaar vergelijken. De kwaliteit van de bouwwerkzaamheden van een bedrijf kun je checken door klantenreviews te lezen of adressen te bezoeken waar het bedrijf reeds een aanbouw heeft gedaan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *