Een aanbouw en uitbouw worden in bijzonder veel gevallen in één adem met elkaar genoemd. Dit is niet meer dan normaal, want op het eerste zicht verschillen de beide constructies niet zoveel ten opzichte van elkaar. Toch moet het gezegd dat een aanbouw en een uitbouw wel degelijk twee verschillende zaken zijn. Daar waar er bij een aanbouw eigenlijk voor wordt gekozen om een volledig aparte constructie te realiseren is dat bij een uitbouw niet zo. Zoals de naam reeds laat vermoeden wordt er in deze laatste situatie immers voor gekozen om een bestaande ruimte te vergroten. Wil je graag een duidelijk zicht krijgen op alle verschillen evenals de kosten die zijn verbonden aan de realisatie van een aanbouw of een uitbouw? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres!
Inhoud van deze prijsgids:
Wat is een aanbouw?
We kunnen een aanbouw het best omschrijven als een bouwwerk dat aan bijvoorbeeld de gevel van een bestaand pand wordt gebouwd. Dit betekent dat er dus geen uitbreiding van een bestaande ruimte wordt gerealiseerd, maar wel degelijk dat het gaat om een volledig nieuwe constructie. Eventueel is het wel mogelijk om de constructie uit te rusten met een deur waardoor je eenvoudig van binnen in huis naar de aanbouw kan zonder dat je, je daarvoor buitenshuis dient te begeven. Vaak wordt gezegd dat de realisatie van een aanbouw aanzienlijk meer kost in vergelijking met een uitbouw. Laat ons deze stelling maar meteen ontkrachten, want in de praktijk is dat helemaal niet waar. Afhankelijk van de materialen waar gebruik van wordt gemaakt ligt de kostprijs van beide constructies zeer dicht bij elkaar.
Wat is een uitbouw?
Ondertussen weet je dat het bij een aanbouw dus gaat om een compleet nieuwe constructie. Dat is bij een uitbouw niet het geval. In deze situatie wordt er immers voor gekozen om bijvoorbeeld de bestaande keuken of woonkamer te vergroten waardoor er meer ruimte beschikbaar wordt. Anderzijds is het eveneens mogelijk om de grotere ruimte te onderbreken en te voorzien van een grotere doorgang of een poort. Steeds vaker wordt er bijvoorbeeld door mensen voor gekozen om een uitbouw te realiseren bij hun woning waar ze op een veilige en comfortabele manier hun auto in kunnen plaatsen. Ook indien je er voor kiest om gebruik te maken van een uitbouw in plaats van een aanbouw is het belangrijk om er rekening mee te houden dat hiervoor veelal een vergunning is vereist.
Hoeveel kosten een aanbouw en een uitbouw?
De belangrijkste vraag die veel mensen die een aanbouw of een uitbouw willen realiseren zich stellen is welke van beide constructies nu precies het voordeligst is. Eigenlijk valt hier nauwelijks een antwoord op te geven. Bijzonder veel hangt namelijk af van de afmetingen van de uitbouw of aanbouw evenals de materialen waar gebruik van wordt gemaakt. Globaal gezien kunnen we evenwel stellen dat een aanbouw net iets duurder is, al is dat prijsverschil echt zeer beperkt. Hou bovendien ook nog eens rekening met de diverse constructies. Zo kan je beide type van uitbreidingen aan je huis zowel als prefab of als maatwerk verwezenlijken. Om je toch een beetje een zicht te kunnen geven op de verschillende kosten van een aanbouw en een uitbouw hebben we even de onderstaande prijstabel opgemaakt.
Type aanbouw | Gemiddelde kostprijs |
Aanbouw van 6 vierkante meter | Gemiddeld 13.750 euro |
Aanbouw van 12 vierkante meter | Gemiddeld 17.250 euro |
Aanbouw van 15 vierkante meter | Gemiddeld 22.250 euro |
Type uitbouw | Gemiddelde kostprijs |
Uitbouw van 6 vierkante meter | Gemiddeld 12.500 euro |
Uitbouw van 12 vierkante meter | Gemiddeld 16.000 euro |
Uitbouw van 15 vierkante meter | Gemiddeld 20.500 euro |
Zoals reeds aangegeven is het belangrijk om bij het bepalen van de prijs rekening te houden met het verschil tussen een prefab en een maatwerk constructie. Voor een prefab variant wordt gemiddeld zo’n 1.500 à 2.000 euro minder betaald. Let wel op, kiezen voor prefab aanbouw of uitbouw betekent dat je niet zoveel mogelijkheden hebt op vlak van personalisatie.
De prijsopbouw van een aanbouw en uitbouw
Op het ogenblik dat we het hebben over de kostprijs van een aanbouw en een uitbouw is het vanzelfsprekend dat je graag meer in detail zal willen weten waarvoor je nu precies betaalt. De prijsopbouw van een aanbouw of uitbouw is eigenlijk min of meer dezelfde. De aankoopkosten voor het materiaal zijn bijvoorbeeld in beide gevallen het hoogst. Ze nemen dan ook zomaar even 62 procent in beslag. 36 procent van de kosten gaan naar het uitvoeren van de werkzaamheden en de overgebleven 2 procent kan worden gebruikt om de voorrijkosten te betalen. Let op, het spreekt voor zich dat ook de prijsopbouw afhankelijk is van het soort aanbouw of uitbouw. Kiezen voor een maatwerk constructie zorgt er wat dat betreft dan ook voor dat je met hogere arbeidskosten wordt geconfronteerd.
Wat met de vergunning?
Dat er veel gelijkenissen bestaan tussen een aanbouw en een uitbouw is ondertussen wel duidelijk. Dit geldt eveneens voor het al dan niet verplicht zijn om een vergunning aan te vragen. De bepalingen van de gemeente die gelden op vlak van diepte en hoogte en locatie van een aanbouw gelden dan ook eveneens voor een uitbouw constructie. Bovendien geldt ook voor beide constructies dat er rekening dient te worden gehouden met de aanwezigheid van de buren. Zij hebben immers het recht om tegen de realisatie van zowel een aanbouw als een uitbouw bezwaar aan te tekenen. Ook al heb je een omgevingsvergunning gekregen, toch kan dit bezwaar nog roet in het eten gooien.
Bespaar tot 30% op je uitbouw of aanbouw!
Zou je ook graag een aanbouw of een uitbouw willen realiseren voor jouw huis? Dan is het niet meer dan normaal dat je graag zal willen dat de kostprijs hiervoor zo beperkt mogelijk wordt gehouden. Dat is onder meer mogelijk door het uitvoeren van een objectieve vergelijking tussen de verschillende bedrijven die voor jouw een aanbouw of uitbouw kunnen plaatsen. Door offertes op te vragen bij al deze verschillende partijen en ze met elkaar te vergelijken zal je altijd kunnen vaststellen dat er een mooie besparing tot uiteindelijk wel 30% mogelijk wordt gemaakt. Het spreekt voor zich dat dit zeer mooi meegenomen is!