Alles wat je moet weten over de aanbouw - uitbouw
Gratis en vrijblijvend

Kosten aanbouw woonkamerHet komt bij zonder vaak voor dat mensen om de kosten te drukken een bescheiden woning kopen. Het is echter mogelijk dat deze woning na verloop van tijd te klein wordt waardoor je groter zal willen gaan wonen. In dat geval kan je twee dingen doen. Je kan er voor kiezen om een groter huis te kopen of je kan je bestaande woning uitbreiden door middel van een zogenaamde aanbouw. Op deze manier kan je de bestaande woonkamer aanzienlijk groter maken en dat zonder dat je hoeft te verhuizen naar een andere locatie. Wil je ook graag een aanbouw realiseren om je woonkamer in onder te brengen? Aarzel dan niet langer, lees snel verder en ontdek welke kosten hier precies aan verbonden zijn.

*Tip:

→ Wat kost een aanbouw voor jou? Vul het formulier in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes en bespaar tot 30%.

Hoeveel kost een aanbouw?

kosten aanbouwVooraleer je woonkamer te verplaatsen of uit te bouwen zal je graag een goed beeld willen hebben van de kosten die verbonden zijn aan het realiseren van een aanbouw. Het is op dit vlak belangrijk om er bij stil te blijven staan dat een aanbouw in verschillende stijlen kan worden gebouwd. Er is bijvoorbeeld de standaard aanbouw, maar daarnaast kan je ze ook laten bouwen in een uitgesproken moderne of klassieke stijl. Op deze manier zorg je er voor dat de aanbouw perfect aansluit op de stijl van je woning en bijvoorbeeld je huidige interieur. De kostprijs die voor een aanbouw wordt aangerekend is verder altijd afhankelijk van de constructie. Kiezen voor een prefab constructie levert je altijd een financieel voordeel op terwijl een maatwerk constructie als voordeel heeft dat ze precies kan worden gebouwd op basis van jouw wensen. We zetten de kosten voor het bouwen van een aanbouw graag even voor jou op een rijtje door middel van onderstaande tabel.

Type aanbouw Gemiddelde kostprijs
Prefab aanbouw Tussen 15.750 & 21.750 euro
Maatwerk aanbouw Tussen 18.750 & 24.750 euro

Voor welke constructie je precies zal kiezen is uiteindelijk niet alleen afhankelijk van je beschikbare budget, maar tevens ook van je exacte eisen.

Hoeveel kost een woonkamer?

Nu je weet hoeveel het realiseren van een aanbouw kost is het tijd geworden om te kijken in de richting van de woonkamer. De kostprijs van een woonkamer is afhankelijk van veel meer verschillende onderdelen. Wat bijvoorbeeld te denken van de vloer, het bankstel, de tafel en ga zo maar door. Al deze verschillende onderdelen van de woonkamer bepalen samen welke kostprijs er precies dient te worden betaald. We geven je ook hier door middel van onderstaande tabel graag een duidelijk beeld van.

Onderdeel van de woonkamer Gemiddelde kostprijs
Houten vloer Tussen 30 & 60 euro per vierkante meter
Natuursteen vloer Tussen 50 & 84 euro per vierkante meter
Laminaatvloer Tussen 30 & 55 euro per vierkante meter
Een bankstel Tussen 1.400 & 2.300 euro
Een tafel van eik Tussen 800 & 1.100 euro
Leren stoelen Tussen 175 & 300 euro
Een salontafel Tussen 250 & 500 euro

Uiteraard zijn er nog veel meer zaken die de kostprijs van een woonkamer bepalen, maar bovenstaande geef je reeds een goed beeld van de belangrijkste onderdelen waar je zeker rekening mee zal willen houden. Ook geïnteresseerd in de kosten van een alarmsysteem? Kosten alarmsysteem.

Keuzes die de kostprijs van een aanbouw woonkamer beïnvloeden

Er zijn naast bovenstaande standaard prijzen nog verschillende extra kosten waar je rekening mee dient te houden. Verschillende keuzes die je zelf als eigenaar van de woning maakt zullen het prijskaartje van je aanbouw woonkamer beïnvloeden. We zetten deze keuzes graag even voor jou op een rijtje.

Keuze 1: De omvang van de aanbouw

In eerste instantie zijn er natuurlijk de afmetingen van de aanbouw. Je kan er als eigenaar van de woning voor kiezen om juist een brede of een erg diepe aanbouw te realiseren. In het eerste geval heb je als voordeel dat er niet zoveel zichtbare oppervlakte van de tuin wordt ingenomen. Hierdoor beschik je alsnog over een aantrekkelijke aanbouw, maar dan wel met behoud van een groot deel van de oppervlakte van je tuin. Kiezen voor een diepere tuin zorgt voor een ruimer gevoel, maar gaat ten koste van de beschikbare tuin. Voor welke van deze twee keuzes je uiteindelijk zal kiezen is uiteraard afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Keuze 2: De constructie van de aanbouw

Zoals eerder reeds aangegeven is ook de constructie van de aanbouw iets om stil bij te blijven staan. Je kan er voor kiezen om over te gaan tot aankoop van een prefab constructie, maar je kan ook kiezen voor maatwerk. Een prefab aanbouw wordt op voorhand in de fabriek gemaakt waardoor er niet veel arbeidsuren in komen te zitten. Gemiddeld kan je er rekening mee houden dat een prefab aanbouw zo’n 2.000 euro goedkoper is in vergelijking met een maatwerk uitvoering.

Keuze 3: Deuren en ramen

De derde keuze welke je dient te maken heeft betrekking tot de deuren en ramen die je in de woonkamer aanbouw zal plaatsen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een gewone tuindeur te voorzien, maar heb je er ook al eens over nagedacht om gebruik te maken van een schuifpui. Voor het realiseren van een schuifpui dien je rekening te houden met een extra investering van ongeveer 1.000 euro in vergelijking met standaard ramen of deuren.

Keuze 4: Luxe en comfort

Naast bovenstaande maak je een woonkamer uiteraard zo comfortabel en luxueus als je zelf wil. Je kan er voor kiezen om een goedkope sofa te kopen van een paar honderd euro, maar het is ook mogelijk om een luxueuze lederen uitvoering te kopen van een paar duizend euro. Hetzelfde geldt ook voor de tafel en de stoelen en wat ook te denken van je televisie? Kies je voor een kleine LED-televisie die kan worden aangekocht tegen een laag prijskaartje of opteer je voor een grote smart televisie? Het maakt al snel een verschil van een slordige 1.000 euro.

Het mag in ieder geval duidelijk zijn, wanneer je een aanbouw woonkamer wenst te bouwen voor je woning zal je met heel veel verschillende factoren rekening moeten houden. Bepaal bij voorkeur dan ook op voorhand een budget dat je beschikbaar hebt om te besteden. Zo voorkom je na afloop vervelende, financiële verrassingen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Hoe snel wordt een aanbouw geplaatst?

Wil je buiten extra ruimte creëren? Maar hou je niet van verhuizen?

Hoeveel extra ruimte kan je met aanbouw creëren?

Tegenwoordig breiden veel huiseigenaren hun woning uit met een aanbouw. Een aanbouw

Vijf tips waarmee je kunt aanbouwen zonder vergunning

Het kan zijn dat je een aanbouw wil plaatsen en geen extra