Alles wat je moet weten over de aanbouw - uitbouw
Gratis en vrijblijvend

Ga je een aanbouw, uitbouw of bijbouw doen? Wat is het verschil tussen de drie begrippen? Een aanbouw is een extra ruimte in je woning, die je aan je huis bouwt en die je door middel van een deur kunt betreden. Bij een uitbouw ga je een ruimte, die er al in je woning is, vergroten. Bij een bijbouw creëer je ook een extra ruimte, maar hierbij is deze ruimte niet verbonden met de hoofdwoning, zoals een schuur of een losstaande garage. Het fijne aan een aanbouw is dat je extra ruimte kunt creëren, terwijl de kosten enigszins meevallen.

Wat betaal je gemiddeld voor een aanbouw?

De totaalprijs van je aanbouw is opgebouwd uit de volgende factoren: arbeidskosten, materiaalkosten en voorrijkosten. De materiaalkosten vormen het grootste deel, maar heb je vaak zelf in de hand. Bij een aanbouw kun je namelijk kiezen uit verschillende stijlen, zoals standaard, klassiek en modern, waarbij standaard de goedkoopste uitvoering is. Verder kun je kiezen voor prefab of maatwerk, waarbij prefab door de grote aantallen waarin het geproduceerd wordt goedkoper is dan maatwerk. Zie tabel 1 waarbij de verschillende aanbouwstijlen worden afgezet tegen de prijzen van prefab en maatwerk.

Tabel 1. Aanbouwprijzen per aanbouwstijl voor prefab en maatwerk

Aanbouwstijl Prefab Maatwerk
Standaard Tussen €16.250 en €19.750 Tussen €18.750 en €22.750
Modern en klassiek Tussen €17.750 en €21.750 Tussen €20.750 en €24.750

Hieronder worden de verschillende aanbouwen, die je aan je woning kunt doen, behandeld met de gemiddelde kosten per project. De aanbouwen worden op alfabetische volgorde behandeld.

Het aanbouwen van een dakkoepel

Veel mensen kiezen ervoor om een koepel in hun dak te laten bouwen voor een unieke lichtinval. Je kunt bij een dakkoepel uit twee verschillende soorten kiezen: de standaard en de goed geïsoleerde variant. Een aanbouw van een standaard dakkoepel kost je gemiddeld €175. Een goed isolerende en kwalitatief goede dakkapel betaal je al gauw €425 á €475. Deze prijzen zijn exclusief montage. Huur je nog een vakman in voor de installatie, dan moet je hierbij nog een uurtarief rekenen, die tussen de €35 en €45 ligt. De afmetingen van de dakkoepel en welk materiaal ervoor gebruikt wordt, bepalen of deze gemiddelde prijzen hoger of lager komen te liggen.

De aanbouw van een erker

Wil je lekker comfortabel een boek lezen en toch naar buiten kunnen turen, dan is een erker de perfecte aanbouw voor jou. De prijs van deze aanbouw is afhankelijk van de grootte van de erker. De standaard maat is 3 bij 1 meter. De gemiddelde kostprijs van deze grootte is €11.000 á €12.500. Hoewel btw niet in deze prijs is meegerekend, wordt de erker wel volledig aangebouwd voor dit bedrag.

Het aanbouwen van een garage

De goedkoopste aanbouw is het aanbouwen van een garage tegen het huis aan. De gemiddelde kosten van deze aanbouw zijn €500 per kubieke meter. Dit is dan in een basisuitvoering met alle erbij behorende kosten inclusief. Wil je gebruikmaken van een luxer bouwmateriaal of een garage op maatwerk, dan nemen de prijzen fors toe.

Een bijkeuken aanbouwen

Een van de bekendste aanbouwen betreft de keuken. Bij het aanbouwen van een bijkeuken komen verschillende prijsbepalende factoren kijken, zoals de stijl van de bijkeuken, prefab of maatwerk, de materiaalkeuze en de grootte van het aan te bouwen oppervlak. Voor een prefab bijkeuken in een standaard uitvoering betaal je al gauw €15.750 en €21.750. voor maatwerk ligt deze aanbouw zelfs tussen de €18.750 en €24.750.

Een serre tegen je woning aanbouwen

Sommige mensen kiezen ervoor om hun woonkamer extra ruimte te geven door middel van een serre aan te bouwen. Juist, omdat een serre een uitbreiding is van je woonkamer bepaalt de stijl waarin je deze bouwt een groot deel van de totaalprijs. Ook de constructie van de serre, prefab of maatwerk, bepaalt de kostprijs. Hierbij ligt een prefab aanbouw tussen de €15.750 en €21.750 en maatwerk tussen de €18.750 en €24.750. Bij de aanbouw van een serre moet daarnaast rekening gehouden worden met extra kosten, zoals meubels, vloeren, ramen, kozijnen, et cetera.

Een extra verdieping aanbouwen op je woning

Door middel van een dakopbouw kun je ook nog een extra verdieping aan je huis toevoegen in de vorm van bijvoorbeeld een zolder. Dit is een van de duurste aanbouwen dientengevolge, waarbij je rekening moet houden met een prijskaartje van gemiddeld €7500 á €18.000. 62 procent van deze kosten worden bepaald door de materiaalkeuze van de zolder. Ook arbeidskosten en voorrijkosten bepalen voor de rest de kostprijs.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *