Alles wat je moet weten over de aanbouw - uitbouw
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Aanbouw kosten woning berekenen

Een aanbouw is omwille van verschillende redenen interessant te noemen. In eerste instantie kan er door het bouwen van een aanbouw bijvoorbeeld een aanzienlijke extra woonruimte worden gecreëerd. Deze extra woonruimte zorgt niet alleen voor meer comfort en mogelijkheden voor de huidige inwoners van het huis, wat bovendien ook te denken van de marktwaarde waarover het pand komt te beschikken? Door het realiseren van een aanbouw wordt immers ook een financiële meerwaarde voor je huis gecreëerd. Wil jij graag ook een aanbouw plaatsen en ben je benieuwd naar de kosten waar je op dit vlak rekening mee dient te houden? De informatie op deze pagina zorgt er voor dat het zeer eenvoudig mogelijk wordt om zelf de kosten van je toekomstige aanbouw te berekenen.

*Tip:

→ Wat kost een aanbouw voor jou? Vul het formulier in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes en bespaar tot 30%.

Hoeveel kost een aanbouw?

Wanneer je wil overgaan tot de realisatie van een aanbouw is het vanzelfsprekend dat je rekening zal willen houden met het totale, verschuldigde prijskaartje die voor een dergelijke constructie in rekening kan worden gebracht. De gemiddelde kostprijs van een aanbouw is gebaseerd op het soort aanbouw evenals de materialen waar gebruik van wordt gemaakt. Welke keuzes er verder nog bepalend zijn voor de prijs worden verder op deze pagina duidelijk gemaakt. In ieder geval mag je standaard voor een aanbouw rekening houden met de kosten zoals aangeduid in de onderstaande prijstabel.

Soort aanbouw Gemiddelde kostprijs
Standaard prefab aanbouw Tussen 15.750 & 20.500 euro
Standaard maatwerk aanbouw Tussen 19.500 & 23.500 euro
Klassieke of moderne prefab aanbouw Tussen 18.500 & 22.500 euro
Klassieke of moderne maatwerk aanbouw Tussen 21.500 & 25.500 euro

Wat met de vergunning voor een aanbouw?

Indien je niet vergunningsvrij kan bouwen is het altijd belangrijk om tijdens de totale kostenberekening rekening te houden met de prijs die in rekening wordt gebracht voor het aanvragen van de vereiste omgevingsvergunning. In tegenstelling tot wat veel mensen vermoeden gaat het hierbij niet om één enkele kost, maar wel om twee. We onderscheiden wat dit betreft namelijk:

  • De legeskosten
  • De kosten voor het tekenen en begeleiden van de bouwaanvraag

De legeskosten zijn niet vastgesteld en worden steeds bepaald aan de hand van de waarde van de aanbouw. Deze kosten bedragen doorgaans zo’n 2 procent. Met andere woorden, ben je van plan om een aanbouw te laten realiseren waar een prijskaartje aan verbonden is van 20.000 euro? In dat geval moet je rekening houden met 400 euro aan legeskosten. De tweede kostprijs die wordt aangerekend is deze voor het tekenen en begeleiden van de bouwaanvraag. Hiervoor kan je rekening houden met een prijskaartje van gemiddeld 750 euro.

De prijsopbouw van een aanbouw

De standaard prijsopbouw van een aanbouw bestaat eigenlijk uit drie onderdelen. We onderscheiden op dit vlak de kosten voor het aankopen van de materialen van de arbeidskosten en de voorrijkosten die in rekening worden gebracht. Wanneer we verder kijken dan deze kosten moeten we echter vaststellen dat er nog bepaalde meerprijzen aangerekend kunnen worden. Wat bijvoorbeeld te denken van de kosten die soms moeten worden betaald voor het verkrijgen van de vergunning? Deze worden vaak onderschat, maar kunnen behoorlijk hoog oplopen. In de globale prijsopbouw houden we evenwel geen rekening met deze kosten omdat een vergunning voor een aanbouw niet altijd noodzakelijk is. Wat dat betreft bestaat de prijsopbouw uit 62 procent kosten voor de arbeid die moet worden verricht, 36 procent voor het aankopen van de materialen en de resterende 2 procent gaat naar de voorrijkosten.

Keuzes die de aanbouw kosten kunnen beïnvloeden

De ene aanbouw is absoluut de andere niet. Dit betekent in de praktijk dat meerdere keuzes een niet onaanzienlijke invloed kunnen hebben op de uiteindelijke kostprijs van een aanbouw. Om een correcte berekening te kunnen uitvoeren met betrekking tot het volledige prijskaartje van een aanbouw is het dan ook belangrijk om rekening te houden met de onderstaande keuzes.

Keuze 1: De afmetingen van een aanbouw

Hoe groter een aanbouw is, des te meer materiaal er is vereist. Dit zorgt er voor dat ook het kostenplaatje op deze manier behoorlijk kan oplopen. Gemiddeld kan je er bij stil blijven staan dat je voor een aanbouw een kostprijs betaalt van tussen de 900 & 1.000 euro per vierkante meter. Uiteraard is de exacte kostprijs afhankelijk van de materialen waar gebruik van wordt gemaakt.

Keuze 2: De constructie van de aanbouw

Voor een aanbouw geldt dat je kan kiezen voor een prefab of voor een maatwerk constructie. Een prefab constructie is op financieel vlak altijd veel interessanter. Daar staat echter tegenover dat een prefab constructie op vlak van personalisatie veel beperkter is. Tussen de verschillende constructies kan een prijsverschil opgemerkt worden tot zomaar even 2.000 euro.

Keuze 3: Het soort ramen en deuren

In een aanbouw kan er, afhankelijk van het doel van de aanbouw gebruik worden gemaakt van zeer veel verschillende soorten ramen en deuren. Wil je kiezen voor een dakraam? Hou dan rekening met een prijskaartje dat al snel kan oplopen tot een niet onaanzienlijke 2.500 euro. Heb je het eerder begrepen op een standaard raam? Dan is deze veelal reeds in de kostprijs inbegrepen. Voor een extra raam kan je rekenen op een meerprijs van zo’n 950 euro. Omwille van het feit dat een aanbouw uitkijkt op de tuin is ook een schuifpui zeer interessant te noemen. Voor het plaatsen van een dergelijk, gigantisch raam mag je rekenen op een extra investering van om en bij de 1.250 euro.

Keuze 4: De fundering van de aanbouw

Is er nood aan een extra fundering voor jouw aanbouw? In een dergelijke situatie wordt er doorgaans de keuze gemaakt om gebruik te maken van zogenaamde heipalen. Hiervoor kan je rekenen op een gemiddelde kostprijs van zo’n 750 euro per stuk.

Besparing tot wel 30 procent (extra) realiseren op je aanbouw? Het kan!

Alle verschillende kosten waar je met betrekking tot de realisatie van een aanbouw rekening mee dient te houden kunnen er voor zorgen dat je hoofd behoorlijk gaat spinnen. Eigenlijk is dat niet echt nodig. Er bestaat namelijk een zeer interessante mogelijkheid om een besparing te realiseren die kan oplopen tot een niet onaantrekkelijke 30 procent. Hoe? Zeer eenvoudig, namelijk door niet zomaar met het eerste, het beste bedrijf in zee te gaan. Door een offerte aan te vragen voor jouw aanbouw bij meerdere bedrijven zal je kunnen vaststellen dat er een meer dan behoorlijke besparing kan worden gerealiseerd. Deze besparing kan oplopen tot zomaar even 30 procent. Als dat niet mooi meegenomen is!  Ga naar de pagina vrijblijvend advies.

Bekijk ook eens de volgende aanbouw kosten pagina’s:

Kosten aanbouw
> Kosten aanbouw per m2
> Kosten aanbouw serre
> Kosten soorten aanbouw
> Vrijblijvend advies
> Airconditioning prijzen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De mogelijkheden bij een aanbouw en de erbij horende kosten

Ga je een aanbouw, uitbouw of bijbouw doen? Wat is het verschil

Waar moet ik op letten bij de offerte?

Wil je je huis uitbreiden? Dit kan een goed idee zijn om

Vijf tips waarmee je kunt aanbouwen zonder vergunning

Het kan zijn dat je een aanbouw wil plaatsen en geen extra