Alles wat je moet weten over de aanbouw - uitbouw
Gratis en vrijblijvend

Sommige mensen kiezen ervoor om hun woonkamer extra ruimte te geven door middel van een serre te bouwen. Je kan de extra ruimte gebruiken om lekker te relaxen. Je kunt er een tuinkamer van maken. Een serre ziet er aan de buitenkant heel stijlvol uit, waardoor het waardeverhogend werkt voor je huis. Maar waar moet je allemaal op letten, wanneer je besluit een serre aan te bouwen?

Waarom zou je kiezen voor de aanbouw van een serre?

Ten eerste moet je je de vraag stellen welke voordelen van een serre voor jou van toepassing zijn. Een serre biedt allereerst namelijk de mogelijkheid om langer van de tuin te genieten. Je kunt in alle jaargetijden van je tuin genieten, terwijl je lekker warm met een dak boven je hoofd zit. Door middel van schuifdeuren en schuifdaken haal je de tuin naar binnen. Een serre aan je huis ziet er daarnaast heel stijlvol uit. Aan de buitenkant van je woning zorgt het voor een prachtig aangezicht en binnen voor meer licht en ruimte. Het zorgt voor een hogere woningwaarde van je woning op de huizenmarkt.

Vraag advies in bij een erkend bedrijf

Voordat je een serre aan gaat bouwen, is het handig om advies in te vragen bij een professional. Oriënteer je zelf ook al eens goed op internet. Kijk wat je wil en bereken wat dit je ongeveer gaat kosten. Wat heb je nodig om een serre te kunnen bouwen? Denk hierbij aan eventuele bouwvergunningen. Aan welke eisen en regels moet je serre voldoen?

Welke serre kies je?

De meeste serres zijn een aanbouw bij de woonkamer, waardoor deze ruimte aan de gevel van je huis vastzit. Dientengevolge zijn veel serres eenvoudig en rechthoekig van vorm. Een andere stijl is de klassieke stijl voor een warme en romantische sfeer. Je kunt ook kiezen voor een tweedehands serre, die je met jouw smaak opnieuw leven in blaast.

Wat zijn de kosten van een serre?

Wat je betaalt voor een serre is afhankelijk van een aantal factoren: de afmetingen, het gewenste materiaal, de werkzaamheden en eventuele extra eisen. Een serre van tien vierkante meter kost daarom met materiaalkosten, arbeidskosten en btw inbegrepen ongeveer €17.500. Een serre van vijftig vierkante meter bedraagt ongeveer €80.000.

Kies je voor een tuinserre of woonserre?

Bij een tuinserre is er geen sprake van een uitbreiding van de woning zelf, terwijl dit bij een woonserre wel het geval is. Denk hierbij aan een serre aan de keuken of woonkamer. Hierdoor zorgt een woonserre voor meer lichtinval ook in je huis. Een tuinserre is daarnaast niet geïsoleerd, terwijl een woonserre dit wel is. Bij een tuinserre zijn de verbouwwerkzaamheden kleiner en ligt de prijs gemiddeld lager dan bij een woonserre.

Welke afmeting kies je voor je serre?

De afmeting van de serre bepaalt onder andere de prijs, maar welke factoren bepalen de afmeting die je kunt kiezen? De vergunning die je bij de gemeente aanvraagt, bepaalt deze afmeting voornamelijk. Daarnaast bepaalt je eigen wens de afmeting. Hoe groot wil je dat je extra ruimte in huis wordt? Als laatste is het te besteden budget een bepalende factor, want hoe groter hoe duurder is de regel.

Voor welk materiaal kies je?

Een serre is eigenlijk veel glas gebouwd in een bepaalde constructie. Deze constructie kan uit verschillende materialen zijn opgebouwd, zoals kunststof, aluminium, hout en staal. Ook kun je kiezen voor een volledig glazen serre of een gemetselde serre. De laatste twee materiaalsoorten, glas en steen, kunnen echter niet gebruikt worden bij een tuinserre.

Voor welke soort glas kies je?

Een woonserre wordt standaard geleverd met dubbel glas en goed geïsoleerd. Je kunt een woonserre echter nog meer isoleren door voor de hoogrendementsglazen te kiezen. Dit zijn dubbel glazen, waarbij in de tussenruimte gebruikt wordt gemaakt van een goed isolerend gas, zoals Argon. Deze HR-glazen heb je in vier soorten: HR, HR+, HR++ en HR+++.

Welke extra opties kies je ten slotte?

Bij een serre heb je ook nog extra opties, waaruit je kan kiezen. In een serre plaats je immers vaak ook meubels. Wat voor een merk meubels wil je? Wat voor een soort meubels wil je in de serre? Tevens moet er in de serre een vloer komen te liggen. Kies je voor een tegelvloer of wellicht laminaat? Wil je daarnaast nog verlichting in je serre? Of een schuifdak? Of een verwarming? Dit zijn allemaal extra opties, die je in je serre kunt laten aanbrengen en die samen je totaalprijs bepalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *