Alles wat je moet weten over de aanbouw - uitbouw
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Kosten aanbouw keukenEen aanbouw voor je woning realiseren zorgt er voor dat je huis wordt uitgebreid met een extra ruimte. Deze ruimte kan voor tal van uiteenlopende zaken worden gebruikt. Bijzonder populair vandaag de dag is bijvoorbeeld het realiseren van een keuken door middel van een aanbouw. Ben jij ook van plan om je keuken in een aanbouw te laten plaatsen? Wil je echter eerst graag meer duidelijkheid over de kostprijs die hier aan verbonden is? Twijfel dan niet langer, lees snel verder en ontdek welke kosten een aanbouw keuken realiseren met zich meebrengt.

*Tip:

→ Wat kost een aanbouw voor jou? Vul het formulier in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes en bespaar tot 30%.

De kosten van een aanbouw

kosten aanbouwLaat ons in eerste instantie maar eens beginnen met te kijken naar de kosten die in rekening worden gebracht voor een aanbouw. Een dergelijke ruimtelijke toevoeging aan je woning kan gerealiseerd worden op tal van verschillende manieren. We onderscheiden bijvoorbeeld een standaard aanbouw van een aanbouw die beschikt over een klassieke of juist een moderne uitstraling. De kosten die voor een aanbouw in rekening worden gebracht zijn sterk afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij niet alleen aan de stijl van de aanbouw, maar ook aan het type constructie. Een prefab constructie is bijvoorbeeld altijd voordeliger dan maatwerk, in het bijzonder omdat er niet zoveel arbeidsuren in komen te zitten. De gemiddelde kostprijs die moet worden betaald voor een aanbouw wordt duidelijk middels onderstaande tabel:

Constructie van de aanbouw Gemiddelde kostprijs
Prefab aanbouw Tussen 15.750 & 21.750 euro
Maatwerk aanbouw Tussen 18.750 & 24.750 euro

Hoeveel kost een keuken?

Nu je een goed beeld hebt van de gemiddelde kostprijs van een aanbouw is het tijd geworden om ook even te kijken naar de kosten die het realiseren van een keuken gemiddeld met zich meebrengt. Het spreekt voor zich dat het prijskaartje van een keuken sterk wordt beïnvloed door de persoonlijke voorkeur van de eigenaar van de woning. Echt een concrete prijs aangeven wordt dan ook zeer moeilijk. Toch hebben we door middel van onderstaande tabel enkele gemiddelde kosten voor jou op een rijtje gezet:

Activiteit Gemiddelde kostprijs
Aankoop van de keuken Tussen 5.250 & 17.250 euro
Demonteren van bestaande keuken Tussen 250 & 1.250 euro
Plaatsen van de nieuwe keuken Tussen 500 & 1.100 euro
Verplaatsen van water- en elektriciteitsleidingen keuken Tussen 550 & 800 euro
Uitbreiden van meterkast Tussen 300 & 650 euro
Stucen Tussen 15 & 35 euro per vierkante meter
Verven Tussen 10 & 20 euro per vierkante meter

Zie ook de de prijzen van een tegelzetter.

Keuzes die de kostprijs van een keuken aanbouw beïnvloeden

Bovenstaande kosten moeten je reeds een bepaald beeld geven van de gemiddelde kostprijs waar je in het geval van een keuken aanbouw rekening mee dient te houden. Er is echter meer. Het spreekt namelijk voor zich dat de ene keuken aanbouw de andere niet is. Heel veel verschillende keuzes die jij als eigenaar van de woning maakt kunnen het kostenplaatje voor een keuken aanbouw dan ook aanzienlijk beïnvloeden. We zetten deze verschillende keuzes uiteraard eveneens nog even voor jou op een rijtje:

Keuze 1: Het formaat van de aanbouw

In eerste instantie is er logischerwijs het formaat van de aanbouw. Per halve meter breedte dient er rekening te worden gehouden met een kostenplaatje van zo’n 1.000 euro. Per extra halve meter diepte bedraagt de kostprijs zo’n 1.250 euro. Wanneer je ondanks de realisatie van een keuken aanbouw aan de achterzijde van je woning toch nog steeds wil kunnen genieten van een mooie tuin is het aan te raden om de aanbouw vooral in de breedte te realiseren. Zo beschik je over voldoende ruimte voor je keuken, maar dan wel zonder dat je tuin voor het overgrote merendeel komt te verdwijnen.

Keuze 2: Prefab of maatwerk aanbouw?

Een tweede niet onbelangrijke keuze gaat schuil in het verschil tussen een prefab en een maatwerk aanbouw. Omdat een prefabconstructie in haar geheel in de fabriek wordt vervaardigd beschikt deze altijd over een lager prijskaartje. Kies je voor maatwerk, dan heb je wel de mogelijkheid om al je persoonlijke wensen en verlangens toe te passen op je aanbouw. Dit is hoe dan ook een (financiële) afweging die je zelf zal moeten maken. Gemiddeld is een prefab keuken aanbouw in ieder geval zo’n 2.000 euro goedkoper in vergelijking met een maatwerk constructie.

Keuze 3: Het type keuken

De derde keuze heeft betrekking tot het type keuken waar gebruik van wordt gemaakt. Uiteraard zal je willen kiezen voor een keuken die perfect aansluit op de stijl van de rest van de woning. Voor een eenvoudige keuken moet rekening worden gehouden met een prijskaartje van zo’n 500 euro. Voor een klassieke keuken trekt dit prijskaartje al snel richting de 2.000 euro.

Keuze 4: Merk waar gebruik van wordt gemaakt

Wanneer je begint met het uitrusten van je keuken zal je merken dat er op de markt zeer veel verschillende merken bestaan. Ook hier schuilt een niet onaanzienlijk prijsverschil in. Voor een merkloze keuken wordt doorgaans een prijskaartje aangerekend van zo’n 1.000 euro terwijl je voor A-merk toestellen al snel richting een prijskaartje gaat van 5.000 euro. Je dient er wel rekening mee te houden dat een merkkeuken doorgaans over een langere levensduur beschikt waardoor je niet snel terug opnieuw zal moeten investeren.

Keuze 5: Extra opties voor een keuken

Buiten de standaard onderdelen die je vandaag de dag eigenlijk haast verplicht in een keuken moet plaatsen zijn er op de markt ook nog verschillende opties terug te vinden. Deze opties zijn niet verplicht, maar kunnen er wel voor zorgen dat het gebruiksgemak naar een hoger niveau wordt getild. Bovendien kunnen verschillende van deze opties zoals bijvoorbeeld een kokend water kraan er eveneens voor zorgen dat ook de veiligheid van je keuken wordt verbeterd. Je verbranden aan de waterkoker behoort op deze manier bijvoorbeeld definitief tot het verleden. We zetten de verschillende opties voor in de keuken door middel van onderstaande tabel graag nog even voor jou op een rijtje.

Type optie Gemiddelde kostprijs
Warmhoudlades Tussen 450 & 750 euro
Combi-magnetron (ingebouwd) Tussen 550 & 1.050 euro
Kokend water kraan Tussen 650 & 1.150 euro
Stoomoven (ingebouwd) Tussen 950 & 1.350 euro
Koffiezetapparaat (ingebouwd) Tussen 1.250 & 1.750 euro

Bekijk ook de mogelijkheden van een gietvloer: gietvloer prijs.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Vijf tips waarmee je kunt aanbouwen zonder vergunning

Het kan zijn dat je een aanbouw wil plaatsen en geen extra

De mogelijkheden bij een aanbouw en de erbij horende kosten

Ga je een aanbouw, uitbouw of bijbouw doen? Wat is het verschil

Hoeveel extra ruimte kan je met aanbouw creëren?

Tegenwoordig breiden veel huiseigenaren hun woning uit met een aanbouw. Een aanbouw