Alles wat je moet weten over de aanbouw - uitbouw
Gratis en vrijblijvend

Een uitbouw bij een woning kan op verschillende plaatsen worden gerealiseerd. Je kan er dan ook voor kiezen om een uitbouw aan de achterkant van het huis te plaatsen, maar wist je dat je deze ook aan de zijkant kan realiseren? Het plaatsen van een uitbouw zijkant woning is iets wat je tegenwoordig niet zo vaak ziet, niet in het minst omdat de beschikbare ruimte aan de zijkant veelal een stuk beperkter is dan aan de achterkant van de woning. Zou jij graag toch een uitbouw willen voorzien aan de zijkant van je huis? Ben je daarvoor op zoek naar een grondig overzicht van de mogelijkheden en de bijbehorende kosten? Je ontdekt het allemaal op deze pagina!

*Tip:

→ Direct weten wat een aanbouw kost voor jou? Vul het formulier in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes en bespaar tot 30%.

Hoeveel kost een uitbouw zijkant woning?

De realisatie van een uitbouw zijkant woning gaat uiteraard gepaard met verschillende kosten. Er dienen heel wat materialen te worden aangekocht en wanneer je kiest voor een maatwerk uitbouw zijkant woning moeten er ook heel wat uurtjes aan de plaatsing worden gespendeerd. Om er zeker van te zijn dat je voor de realisatie van jouw uitbouw zijkant woning geen sprong in het diepe maakt hebben we een gedetailleerde prijstabel voor jou opgesteld.

Afmetingen van de uitbouw Gemiddelde kostprijs
Uitbouw van 2 x 2 meter Gemiddeld zo’n 9.500 euro
Uitbouw van 3 x 2 meter Gemiddeld zo’n 12.750 euro
Uitbouw van 4 x 2 meter Gemiddeld zo’n 15.900 euro
Uitbouw van 5 x 2 meter Gemiddeld zo’n 16.950 euro
Uitbouw van 6 x 2 meter Gemiddeld zo’n 18.850 euro

Zoals je ziet heeft de locatie waar de uitbouw wordt geplaatst eigenlijk geen directe impact op de kostprijs die er voor in rekening wordt gebracht. De kostprijs voor een uitbouw aan de zijkant van je woning verschilt wat dat betreft dus niet of nauwelijks in vergelijking met wanneer ze aan de achterkant van het huis zou worden geplaatst.

Buiten bovenstaande moet je er ook rekening mee houden dat er voor de realisatie van een uitbouw aan de zijkant van je woning doorgaans altijd een vergunning is vereist. Deze vergunning zorgt er voor dat je geconfronteerd wordt met zo’n 2 procent aan legeskosten. Bovendien worden er nog extra kosten aangerekend voor het tekenen van de plannen evenals voor de begeleiding van de bouwaanvraag. Alles samen kan je hierbij rekenen op een meerprijs van zo’n 750 euro.

De prijsopbouw van een uitbouw zijkant woning

Vooraleer je daadwerkelijk over zal willen gaan tot de realisatie van een uitbouw zijkant woning is het niet meer dan normaal dat je ook een duidelijk zicht zal willen hebben op de exacte prijsopbouw. Wat de prijsopbouw betreft moet er met een aantal zaken rekening worden gehouden. Op dit vlak is het dan ook belangrijk om stil te blijven staan bij bijvoorbeeld de aankoop van de materialen. Hiervoor dien je gemiddeld zo’n 62 procent te voorzien. 36 procent van de kosten gaan op aan de arbeidskosten en de resterende 2 procent moet worden betaald voor de voorrijkosten.

Keuzes die de kostprijs van een uitbouw zijkant woning beïnvloeden

Het spreekt voor zich dat de exacte realisatie van een uitbouw zijkant woning sterk onderhevig is aan verschillende, persoonlijke beslissingen. Verschillende keuzes die je als eigenaar van de woning maakt zullen bovendien ook de uiteindelijke kostprijs behoorlijk beïnvloeden. In welke mate dit kan gebeuren wordt duidelijk gemaakt door onderstaand overzicht.

Keuze 1: De grootte van je uitbouw zijkant woning

De belangrijkste impact op de kostprijs wordt gerealiseerd door de afmetingen van een uitbouw zijkant woning. Hierbij moet er uiteraard rekening worden gehouden met de locatie van de perceelgrens. Hou er bovendien rekening mee dat er verschillende, veelal erg strikte regels gelden voor het realiseren van een uitbouw aan de zijkant van je woning. Zorg er voor dat je deze tot in detail kent en licht je buren bij voorkeur op voorhand in van je verbouwingsplannen. Op deze manier kan je niet alleen heel veel tijdsverlies, maar ook extra hoge kosten voorkomen.

Keuze 2: De materialen waarmee ze wordt afgewerkt

Niet alleen voor de realisatie van de uitbouw zijkant woning op zich, maar ook voor de afwerking kan er gebruik worden gemaakt van verschillende materialen. We maken op dit vlak een onderscheid tussen stenen, hout, kunststof evenals aluminium. Indien je het moet stellen met een enigszins beperkt budget voor de realisatie van jouw uitbouw zijkant woning is het aan te raden om te kiezen voor een constructie van hout of kunststof. Heb je toch wat extra budget voor handen en stel je een uitstekende duurzaamheid in het vooruitzicht? Dan kan aluminium voor jou de meest interessante keuze zijn.

Interessante bespaartips

Een uitbouw zijkant woning hoeft vandaag de dag zeker en vast niet onbetaalbaar te zijn, in tegendeel. Door rekening te houden met de onderstaande bespaartips is het dan ook mogelijk om de kostprijs in een dergelijke mate te drukken zodat ze voor iedereen toegankelijk wordt.

  • Beperk de afmetingen van je uitbouw zijkant woning

Een uitbouw aan de zijkant van je woning beschikt in het merendeel van de gevallen over vrij beperkte afmetingen. Dit zorgt er op zich reeds voor dat het kostenplaatje aanzienlijk kan worden gedrukt. Het prijsverschil tussen de diverse afmetingen onderling mag dan niet echt indrukwekkend hoog liggen, dat neemt niet weg dat elke besparing die je kan realiseren mooi is meegenomen. Hou er wel rekening mee dat je na afloop van de verbouwingen nog steeds tevreden bent met de beschikbare oppervlakte die er is bijgekomen.

  • Steek zelf de handen uit de mouwen

Het is uiteraard het eenvoudigst om de volledige realisatie en afwerking van je uitbouw zijkant woning uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Deze manier van werken zorgt er echter voor dat je steeds rekening dient te houden met vrij hoge kosten. Wil je deze kosten voorkomen? Dan kan je het best zelf even de handen uit de mouwen steken. Op deze manier kan je toch al snel een paar duizend euro aan arbeidskosten uitsparen.

Tot 30% besparen op de kosten van een uitbouw zijkant woning? Het kan!

Tot wel 30 procent besparen op de kosten die zijn verbonden aan de realisatie van een uitbouw zijkant woning? Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het is het helemaal niet! Wist je bijvoorbeeld dat het altijd een goed idee is om een offerte op te vragen voor de realisatie van een dergelijke uitbouw bij meerdere bedrijven? Door dit te doen en door ze op objectieve wijze met elkaar te vergelijken zal je steeds kunnen vaststellen dat er een erg mooie, extra besparing kan worden gerealiseerd. Met een beetje geluk loopt deze besparing zelfs zomaar op tot maar liefst 30 procent.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Moet ik kiezen voor een aanbouw of een uitbouw?

In veel gevallen worden constructie en uitbreiding in één adem genoemd. Dit

Aandachtspunten waardevolle aanbouw realiseren

Wanneer je van plan bent om een aanbouw aan je huis te

Vijf tips waarmee je kunt aanbouwen zonder vergunning

Het kan zijn dat je een aanbouw wil plaatsen en geen extra