Alles wat je moet weten over de aanbouw - uitbouw
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Erg veel mensen willen tegenwoordig het maximum uit de (bouw)grond halen waarover ze beschikken. Dit betekent dat ze buiten hun eigen woning vaak met het idee spelen om bijvoorbeeld een bijgebouw te gaan realiseren. Dit kan van alles zijn. Een bijgebouw kan worden geplaatst onder de vorm van een garage, maar er kan ook een tuinhuis worden gebouwd en wat bovendien ook te denken van een gastenverblijf of een schuur? Voor welke van deze verschillende mogelijkheden je uiteindelijk ook zal kiezen, je dient er altijd rekening mee te houden dat een bijgebouw bouwen het nodige geld kost. Met welke investering je precies rekening dient te houden wordt meteen duidelijk door het bekijken van de informatie zoals aangegeven op deze pagina!

*Tip:

→ Direct weten wat de kosten een bijgebouw voor jou zullen zijn? Vul het formulier in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes en bespaar tot 30%.

Hoeveel kost een bijgebouw?

De kostprijs die in rekening wordt gebracht voor het plaatsen van een bijgebouw is sterk afhankelijk van verschillende factoren. De realisatie van een bijgebouw is namelijk altijd sterk onderhevig aan de persoonlijke eisen en verwachtingen van de eigenaar van de woning. Hier ben je natuurlijk niet zoveel mee, want je bent in eerste instantie op deze pagina terechtgekomen omdat je op zoek bent naar specifieke prijsinformatie voor de realisatie van een bijgebouw. Wij hebben daarom enkele voorbeelden opgesteld en de gemiddelde kostprijs die daaraan verbonden is voor jou op een rijtje gezet.

Type kost voor bijgebouw Gemiddelde kostprijs
Bijgebouw van 5 x 3 meter Tussen 18.000 & 23.000 euro
Vergunning Gemiddeld 2 procent van de kostprijs van het bijgebouw in kwestie.

In bovenstaand voorbeeld omvat een bijgebouw niet alleen de fundering, maar ook de vloer, het dak, de elektra evenals het sanitair en het metselwerk. Voor veel mensen is het niet helemaal duidelijk wat nu exact het verschil in prijs kan zijn tussen een bijgebouw of een aan- of uitbouw. Om hier een beetje klaarheid in te scheppen hebben we ook even enkele kosten voor dergelijke realisaties voor jou op een rijtje gezet.

Type uitbouw Gemiddelde kostprijs
Standaard uitbouw 4 x 2 meter Tussen 18.250 & 22.250 euro
Standaard uitbouw 6 x 2 meter Tussen 23.250 & 26.250 euro

Ben je niet zozeer geïnteresseerd in de realisatie van een uitbouw, maar wil je de kostprijs van een bijgebouw graag even vergelijken met deze van een aanbouw? In dat geval kan de onderstaande prijstabel je dan weer van dienst zijn:

Type aanbouw Gemiddelde kostprijs
Standaard aanbouw Tussen 15.750 & 23.750 euro
Klassieke aanbouw Tussen 17.750 & 25.750 euro

De prijsopbouw van een bijgebouw

Bovenstaande kosten geven je reeds een goed beeld van de exacte prijs waar je rekening mee dient te houden voor de realisatie van een bijgebouw. Veel mensen vinden het echter ook belangrijk om een degelijk zicht te hebben op de exacte prijsopbouw. Wat dit betreft dient er rekening te worden gehouden met drie verschillende soorten kosten. We onderscheiden op dit vlak de kosten voor het aanschaffen van de materialen van de prijs die wordt aangerekend voor de daadwerkelijke plaatsing van het bijgebouw. Finaal zijn er ook nog de voorrijkosten die in rekening worden gebracht door de partij die het bijgebouw komt realiseren. De onderlinge prijsverhoudingen zijn als volgt:

  • Materiaalkosten: 62 procent
  • Arbeidskosten: 36 procent
  • Voorrijkosten: 2 procent

Keuzes die de kostprijs van een bijgebouw kunnen beïnvloeden

Er zijn meerdere keuzes die gemaakt dienen te worden die een zekere impact kunnen hebben op de kostprijs die in rekening wordt gebracht voor het kopen en laten plaatsen van een bijgebouw. Wij hebben de belangrijkste van deze keuzes voor jou uitgezocht en op een rijtje gezet. Het betreft hier de volgende zaken:

Keuze 1: De afmetingen van het bijgebouw

De afmetingen van het bijgebouw zijn voor een groot deel bepalend voor de kostprijs die in rekening wordt gebracht. Het spreekt voor zich dat er wat dit betreft ook rekening moet worden gehouden met het soort materiaal. Kies je bijvoorbeeld voor een bijgebouw die bestaat uit hout of geef je eerder de voorkeur aan steen of een combinatie van beide materialen? Vooraleer een bepaald bijgebouw te laten plaatsen kan het in ieder geval nooit kwaad om even goed de verschillende mogelijkheden die voor handen zijn te vergelijken.

Keuze 2: Het type bijgebouw (prefab of maatwerk)

Voor de realisatie van een bijgebouw heb je de keuze tussen een prefab of een maatwerk constructie. Door te kiezen voor een prefab constructie kan je tot wel 2.000 euro of meer besparen in vergelijking met een maatwerk gebouw, maar daar staat tegenover dat er heel wat moet worden ingeboet op vlak van personalisatie. Daar waar bij maatwerk in principe alles mogelijk is geldt dat niet voor een prefab bijgebouw.

Keuze 3: De afwerking van het bijgebouw

De derde en laatste keuze heeft betrekking tot de afwerking van het bijgebouw. In welke mate moet deze bijvoorbeeld worden voorzien van verwarming of airco? Dient ze te worden geïsoleerd en wie gaat dit alles doen? Door zelf de afwerking van het bijgebouw voor je rekening te nemen is het in ieder geval mogelijk om een zeer mooie besparing te realiseren op de eindfactuur. Bovendien is het nog eens leuk om te doen ook!

Interessante bespaartips

Het is op tal van verschillende manieren mogelijk om een besparing te realiseren op de kostprijs die in rekening wordt gebracht voor de levering en plaatsing van een bijgebouw. Wij hebben een aantal zeer interessante bespaartips voor je uitgezocht en op een rijtje gezet.

  • Beperk de afmetingen van het bijgebouw

Bedenk goed waar je het bijgebouw in kwestie voor wenst te gebruiken. Is dit om je auto in te parkeren of gewoon als extra ruimte om bijvoorbeeld de tuinmeubelen tijdens de winter in te plaatsen? Bouw het bijgebouw niet groter dan noodzakelijk is. Dit kost je niet alleen heel wat meer geld, daarnaast neemt het ook nog eens een stuk van je tuin weg. Zorg uiteraard wel voor voldoende ruimte zodat je niet wordt teleurgesteld.

  • Steek ook zelf de handen uit de mouwen

Bepaalde onderdelen met betrekking tot het plaatsen van een bijgebouw zijn haast verplicht uit te besteden. Dat geldt evenwel niet voor alles. Wat bijvoorbeeld te denken van de afwerking van je bijgebouw? Door deze afwerking voor je eigen rekening te nemen zal je kunnen vaststellen dat er al snel een zeer mooie besparing kan worden gerealiseerd.

Tot 30% besparen op de kostprijs van je bijgebouw

Zou je graag buiten bovenstaande bespaartips nog een extra tip kunnen krijgen om een stevige kostprijs op je bijgebouw te kunnen besparen? In dat geval is het altijd de moeite waard om een offerte op te vragen bij verschillende bedrijven en deze offertes met elkaar te vergelijken. Alleen door deze manier van werken zorg je er namelijk voor dat je in de praktijk uiteindelijk nog tot een aantrekkelijke 30 procent (extra) kan besparen. Zo wordt de realisatie van een bijgebouw opeens op financieel vlak een behoorlijk stuk aantrekkelijker.

Lees ook: kosten traprenovatie.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Veelgemaakte fouten aanbouw

Als u een aanbouw aan uw woning laat plaatsen, dan creëert u

Wat komt er allemaal kijken bij de aanbouw van een serre?

Sommige mensen kiezen ervoor om hun woonkamer extra ruimte te geven door

Moet ik kiezen voor een aanbouw of een uitbouw?

In veel gevallen worden constructie en uitbreiding in één adem genoemd. Dit