Alles wat je moet weten over de aanbouw - uitbouw
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als u extra ruimte wilt creëren in uw huis, kunt u overwegen een aanbouw of een uitbouw te laten plaatsen. Doet u dit aan de achterkant, dan kan dit ook vaak vergunningsvrij. Een aan- of een uitbouw geeft u niet alleen meer ruimte, maar kan ook een sfeervolle overgang vormen tussen uw woning en de tuin en zal ook meer waarde aan uw huis toevoegen. Hier krijgt u een indicatie van de kosten die u kwijt bent per vierkante meter.

*Tip:

→ Uitbouw nodig? Vergelijk vakmannen. Vul het formulier in, ontvang vrijblijvend offertes van vakmannen in jouw regio en bespaar tot 30%.

Het verschil tussen aanbouw en uitbouw

Vaak worden de termen aanbouw en uitbouw voor hetzelfde doeleinde genoemd. Tot op zekere hoogte klopt dit ook, want beide vormen een toevoeging aan uw woning. Er is echter wel verschil. Een aanbouw is een aparte ruimte, zoals een serre, een garage of een bijkeuken die wordt afgescheiden van het hoofdgebouw. Een uitbouw is echter een extensie van een al bestaande ruimte. Een aanbouw geeft u dus een extra kamer, terwijl een uitbouw u een grotere kamer oplevert.

De kosten

De gemiddelde kosten voor het plaatsen van een aanbouw of een uitbouw zijn veelal hetzelfde. Deze worden echter bepaald door een groot aantal factoren. Zo zijn er de afmetingen, de stijl waarin het wordt gebouwd en de afwerking. U kunt ervoor kiezen om de aanbouw of uitbouw casco aan te laten leveren, wat betekent dat de ruimte wind- en waterdicht is, maar verder geen uitbreidingen bevat. Daartegenover staat dat u een aanbouw of uitbouw op maat kunt laten maken en deze volledig laten uitrusten. De keuze die u maakt hangt af van uw budget, van hoeveel u zelf betrokken wilt zijn bij de bouw en van het resultaat dat u verwacht. De volgende tabel geeft de gemiddelde kosten weer, inclusief BTW, materialen en arbeidskosten.

Soort aanbouw of uitbouw Prijs
Standaarduitvoering 4 x 2 meter €16.500
Standaarduitvoering 6 x 2 meter €19.000
Klassieke uitvoering 4 x 2 meter €17.500
Klassieke uitvoering 6 x 2 meter €24.000
Moderne uitvoering 4 x 2 meter €18.500
Moderne uitvoering 6 x 2 meter €24.000
  • Casco aanlevering: de goedkoopste optie die u heeft is het aanschaffen van een uit- of aanbouw in casco uitvoering. De extra ruimte is dan wind- en waterdicht, maar heeft verder geen enkele extra’s. U zal deze zelf moeten (laten) toevoegen en als u handig bent, kan dit een goede optie zijn voor u. Het geeft u de extra ruimte die u nodig heeft en de mogelijkheid om uw eigen stempel op het ontwerp te drukken, voor een zeer interessante prijs.
  • Een kleine klassieke aan- of uitbouw: als u een ouder huis hebt, gebouwd in een traditionele bouwstijl, dan past een klassieke aan- of uitbouw hier het beste bij. Deze hebben vaak ramen met roeden, mooie houten kozijnen en worden gemetseld in dezelfde stijl als uw huis. Zo sluit de extra ruimte naadloos aan op zowel het exterieur als het interieur van uw woning.
  • Een grote moderne aan- of uitbouw: als u een nieuwbouwwoning heeft dan kunt u het beste voor een moderne stijl kiezen. Deze uit- of aanbouwen bestaan vaak uit veel glas, waardoor er meer licht naar binnen komt. Ook zijn ze voorzien van een strakke afwerking in de kleur van uw huidige gevel.

De prijsopbouw

Bij het plaatsen van een aan- of uitbouw komt u voor kosten van de arbeid en de materialen te staan. Sommige leveranciers vragen ook voorrijkosten. Let hier goed op, want soms zitten deze wel bij de offerte inbegrepen en soms komen de voorrijkosten hier later nog bovenop. Het grootste gedeelte van wat u betaalt gaat naar materiaal, dit is gemiddeld 60 procent. Heeft u op dit gebied speciale wensen, dan zal dit percentage groter worden. Gemiddeld 38 procent gaat naar de arbeidskosten. Kiest u voor een prefab aan-of uitbouw dan bespaart u aanzienlijk op deze kostenpost. Worden er voorrijkosten gevraagd, dan nemen deze meestal 2 procent van de totaalkosten in beslag. Het diagram hieronder geeft dit nogmaals weer.

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Tijdens de planningsfase van uw aan- of uitbouw zal u voor een groot aantal keuzes komen te staan. Deze kunnen de prijs beïnvloeden en geven u dus de mogelijkheid om deze aan te passen op uw budget. Hier vindt u de grootste bijdragers op een rij.

  • De afmetingen

Voor een grotere uit- of aanbouw betaalt u logischerwijs meer dan voor een kleinere. U kunt rekenen op een extra €1000 voor een extra halve meter in de breedte en een extra €1500 voor elke halve meter in de diepte. Een andere extra kostenpost die met de afmetingen te maken heeft is de vergunning. Serres van meer dan 4 meter diep hebben deze verplicht nodig.

  • Maatwerk vs. prefab

Wilt u een uit- of aanbouw laten ontwerpen, dan bent u meer geld kwijt. Kiest u voor een prefab uitvoering, waarbij veel van het ontwerp al vast staat, dan scheelt dit in de financiën. Prefab heeft ook als voordeel dat het vaak binnen een dag kan worden opgebouwd. U heeft dus wel aanzienlijk minder inspraak.

  • De afwerking: u kunt uw uit- of aanbouw uitbreiden met allerlei extra mogelijkheden. Denk hierbij aan een dakraam, een extra stopcontact, grote openslaande deuren, een verwarmingselement of sfeerverlichting. Hoe meer van deze extra’s u laat toevoegen, hoe duurder uw uit- of aanbouw zal zijn.

Interessante bespaartips

De kosten voor een nieuwe uit- of aanbouw zijn dus niet gering. U heeft dan wel extra ruimte plus een huis dat meer waard is. Er zijn enkele manieren waarop u de totaalkosten laag kunt houden.

  • Overweeg prefab: prefab heeft een slecht imago, maar aan de andere kant is er met deze optie steeds meer mogelijk. Zo kunt u ook door een prefab aan- of uitbouw te kiezen uw eigen keuzes doorvoeren en de ruimte persoonlijker maken.
  • Doe het zelf: bent u een handige klusser, dan kunt u ook een gedeelte van de werkzaamheden zelf doen. U kunt bijvoorbeeld de aan- of uitbouw casco laten aanleveren, de vloer zelf leggen (bekijk ook: kosten vloerisolatie) of u kunt tweedehands meubilair opknappen. Zie ook: schilder kosten.
  • Een aanbouw van het dak wordt ook wel een dakkapel genoemd. Je kunt geld besparen door 2 verbouwing in 1 keer te laten doen zie ook: dakkapel.

Offertes vergelijken

Elke grote klus begint bij het vergelijken van uitbouw offertes. Dit doe je snel en makkelijk via onze gratis vergelijkingstool. Binnen een korte tijd kun je een aantal offertes ontvangen. Deze verplichten je niet tot verkoop en kun je gebruiken bij het maken van een beslissing omtrent je uit- of aanbouw.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Moet ik kiezen voor een aanbouw of een uitbouw?

In veel gevallen worden constructie en uitbreiding in één adem genoemd. Dit

Veelgemaakte fouten aanbouw

Als u een aanbouw aan uw woning laat plaatsen, dan creëert u

Vijf tips waarmee je kunt aanbouwen zonder vergunning

Het kan zijn dat je een aanbouw wil plaatsen en geen extra