Alles wat je moet weten over de aanbouw - uitbouw
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Aanbouw vergunningsvrijVoor het realiseren van een aanbouw is er in zeer veel gevallen een vergunning vereist. Het aanvragen van een dergelijke vergunning is voor veel mensen echter een doorn in het oog. Gelukkig bestaan er mogelijkheden om een aanbouw vergunningsvrij te realiseren. Belangrijk op dit vlak is om rekening te houden met de geldende voorwaarden. Deze stellen niet uitsluitend dat de aanbouw zich aan de achterzijde van de woning dient te bevinden, daarnaast moet ze ook nog eens worden gebouwd met bepaalde maximumafmetingen in het achterhoofd. Wil jij ook graag een aanbouw vergunningsvrij realiseren, maar heb je geen idee van de voorwaarden waar je rekening mee dient te houden? Wij hebben ze voor jou op deze pagina even uitgebreid op een rijtje gezet!

*Tip:

→ Wat kost een aanbouw voor jou? Vul het formulier in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes en bespaar tot 30%.

Hoeveel kost een aanbouw bouwen?

Vooraleer na te gaan of het mogelijk is om een aanbouw vergunningsvrij te realiseren of niet spreekt het voor zich dat je een bepaald zicht zal willen hebben op de kosten die hiervoor in rekening gebracht kunnen worden. De plaatsing van een aanbouw gaat immers altijd gepaard met een vrij stevig prijskaartje. Hou er rekening mee dat de prijs die je moet betalen voor een niet onaanzienlijk deel wordt bepaald door het type constructie. Op dit vlak onderscheiden we een prefab van een maatwerk aanbouw. De onderlinge kosten tussen de verschillende constructies worden meteen duidelijk door middel van de onderstaande prijstabel.

Prefab aanbouw Maatwerk aanbouw
Tussen 15.000 & 23.000 euro Tussen 18.500 & 27.000 euro

De kosten voor het aanvragen van een aanbouw vergunning

Eén van de belangrijkste redenen waarom veel mensen het liefst van allemaal vergunningsvrij een aanbouw zouden willen laten realiseren is terug te vinden in de kosten die er aan verbonden zijn. De kosten voor een vergunningsaanvraag kunnen dan ook behoorlijk hoog oplopen. Er zijn er in ieder geval twee waar we een onderscheid tussen maken. Enerzijds zijn er namelijk de zogenaamde legeskosten en anderzijds zijn er de kosten voor het tekenen en begeleiden van de vergunningsaanvraag. Van beide kosten kan je in principe niet onderuit, al zijn deze voor het tekenen en begeleiden van de vergunningsaanvraag wel afhankelijk van de specialist die je inschakelt. In ieder geval doe je er goed aan om voor het aanvragen van een vergunning voor een aanbouw rekening te houden met onderstaande kosten:

Type kostprijs Gemiddelde kostprijs
Gemeentelijke kosten Gemiddeld 2 procent van de bouwkosten. Let op, het betreft de prijs excl. BTW.
Kosten voor tekenen en begeleiden van de vergunningsaanvraag Gemiddeld zo’n 750 à 800 euro.

Wanneer is een aanbouw vergunningsvrij bouwen mogelijk?

Wil je bovenstaande kosten voorkomen en is het bovendien jouw bedoeling om de bouwtijd van je aanbouw zoveel als mogelijk is te beperken? In dat geval is het altijd de moeite waard om na te gaan op welke manier je vergunningsvrij kan bouwen. Er zijn wat dit betreft toch wel een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Dit neemt niet weg dat het tegenwoordig een behoorlijk stuk eenvoudiger is om een aanbouw vergunningsvrij te realiseren dan vroeger. In eerste instantie moet er worden gekeken naar de zone waarbinnen de aanbouw wordt gerealiseerd. Binnen de 2,5 meter zone moet er bijvoorbeeld op vlak van hoogte van de aanbouw rekening worden gehouden met de onderstaande aandachtspunten:

  • De maximale hoogte mag niet meer dan 4 meter bedragen.
  • Maximum 0,3 meter boven de vloer van de eerste verdieping van het huis.
  • De aanbouw mag niet hoger zijn dan deze van het hoofdgebouw waar tegenaan wordt gebouwd.

Bovenstaande voorwaarden zijn dus in principe nog vrij eenvoudig. Een compleet ander verhaal wordt het echter op het ogenblik dat je er voor kiest om de aanbouw buiten de 2,5 meter zone te bouwen. In dat geval dient er rekening te worden gehouden met de volgende, niet onaanzienlijke lijst met aandachtspunten:

  • De maximale hoogte bedraagt in deze situatie geen 4, maar wel slechts 3 meter.
  • De totale oppervlakte van de aanbouw mag niet meer dan 30 vierkante meter bedragen.
  • De strook die zich binnen één meter van een naburig erf bevindt mag slechts voor maximaal 10 vierkante meter worden bebouwd.
  • De aanbouw mag uitsluitend zijn bestemd voor ondergeschikt gebruik. Hieronder wordt begrepen een garage, een bijkeuken, een atelier evenals een tuinhuisje of een hobbyruimte. Zaken die niet onder ondergeschikt gebruik vallen zijn een keuken en een slaap- of woonkamer.
  • De afstand tussen het bijbehorende bouwwerk en de openbare weg of een ander openbaar toegankelijk gebied dient minimaal 1 meter te bedragen. Deze vereiste is evenwel uitsluitend van toepassing op het ogenblik dat er welstandseisen gelden. Dit is niet altijd het geval, dus ga hiervoor even te rade bij je gemeente.
  • De aanbouw mag niet voorzien zijn van een dakterras of een balkon. Ook een buitenruimte op de begane grond is niet vergunningsvrij te realiseren.
  • Het realiseren van een aanbouw mag er niet voor zorgen dat het achtererfgebied voor meer dan 50 procent is volgebouwd.
  • De aanbouw mag niet worden gebouwd aan een woonwagen of een recreatiewoning. Ook aan een tijdelijk hoofdgebouw is de realisatie van een aanbouw niet toegestaan.
  • Een aanbouw mag niet worden gebouwd aan een monument of een beschermd stads- of dorpsgezicht.

Hou er naast bovenstaande rekening mee dat de plaatsing van je aanbouw beter aan de achterzijde van je huis gebeurt. Doe je dit aan de voorkant van je woning, dan kan je er maar beter rekening mee houden dat je sowieso tegen een vergunningsaanvraag aan zal lopen.

Hou ook rekening met het burenrecht!

Indien je aan alle hierboven aangegeven eisen weet te voldoen zal je merken dat het probleemloos mogelijk is om jouw aanbouw te laten realiseren zonder dat je daarvoor een speciale vergunning dient aan te vragen. Je moet er echter wel bij stil blijven staan dat er ook nog zoiets geldt als het burenrecht in Nederland. Deze wetgeving zorgt er voor dat in bepaalde situaties buren een bezwaar kunnen aantekenen tegen de realisatie van een aanbouw. In dit geval kan het bouwen van een aanbouw dus alsnog de nodige vertraging oplopen. Op voorhand duidelijk communiceren en er een goede band op nahouden met je buren kan op dit vlak uiteraard heel wat problemen voorkomen.

Gerelateerd:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Het proces van het plaatsen van een aanbouw

Gedurende de laatste paar maanden werd men verzocht om zo veel mogelijk

Hoe snel wordt een aanbouw geplaatst?

Wil je buiten extra ruimte creëren? Maar hou je niet van verhuizen?

Wat komt er allemaal kijken bij de aanbouw van een serre?

Sommige mensen kiezen ervoor om hun woonkamer extra ruimte te geven door