Alles wat je moet weten over de aanbouw - uitbouw
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Kosten uitbouw woningEr wordt vandaag de dag door zeer veel mensen en gezinnen voor gekozen om een kleinere woning te kopen. Op deze manier hopen ze de totale kostprijs van hun investering in eerste instantie een beetje te kunnen drukken. Later kan het evenwel gebeuren dat men hier beetje spijt van heeft omdat er bijvoorbeeld niet voldoende ruimte beschikbaar is voor een kind. Of misschien wil men wel gewoon op een zeker ogenblik wat meer ruimte voor handen hebben in de woonkamer of de keuken. Dit alles hoeft niet meteen een groot probleem te vormen, in tegendeel. Je kan er namelijk altijd voor kiezen om een zogenaamde uitbouw te laten realiseren. Welke mogelijkheden er op dit vlak precies bestaan en welke kosten er aan verbonden zijn wordt meteen duidelijk door het raadplegen van de informatie op deze pagina.

*Tip:

→ Direct weten wat een aanbouw kost voor jou? Vul het formulier in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes en bespaar tot 30%.

Hoeveel kost een uitbouw woning?

In vergelijking met een aanbouw wint een uitbouw de voorbije jaren stevig aan populariteit. Meerdere redenen liggen hiervan aan de basis. Veel mensen denken in ieder geval dat het kostenplaatje van een uitbouw een behoorlijk stuk lager ligt in vergelijking met een aanbouw omdat er iets minder materiaal wordt gebruikt. Dat klopt, maar het prijsverschil tussen een uit- en een aanbouw is door de jaren heen wel aanzienlijk kleiner geworden. Tegenwoordig kan deze dan ook op de totaalprijs zo’n 1.000 tot 3.000 euro bedragen afhankelijk van de afmetingen waar de uitbouw woning over dient te beschikken. Om er zeker van te zijn dat je toch geen sprong in het financiële diepe maakt hebben we alvast een aantal gemiddelde kosten van een uitbouw in onderstaande prijstabel opgelijst.

Type uitbouw Gemiddelde kostprijs
Uitbouw van 6 vierkante meter Gemiddeld 12.500 euro
Uitbouw van 12 vierkante meter Gemiddeld 16.000 euro
Uitbouw van 15 vierkante meter Gemiddeld 20.500 euro

De prijsopbouw van een uitbouw woning

De bovenstaande totaalprijzen zijn uiteraard opgebouwd uit meerdere onderdelen. Zo dien je er niet alleen rekening mee te houden dat er verschillende materialen moeten worden aangekocht, maar wat bovendien ook te denken van de arbeidskosten evenals de voorrijkosten? Al deze verschillende zaken samen zullen leiden naar de uiteindelijke totaalprijs welke voor je uitbouw woning is verschuldigd. De materiaalkosten bedragen voor een uitbouw woning zo’n 62 procent. De arbeidskosten nemen 36 procent in beslag en de overgebleven 2 procent dient te worden betaald voor de voorrijkosten die door het bedrijf worden aangerekend.

Keuzes die de kostprijs van een uitbouw woning kunnen beïnvloeden

Vooraleer één van de verschillende offertes die je hebt ontvangen voor de realisatie van een uitbouw woning te ondertekenen is het altijd aan te raden om rekening te houden met de diverse keuzes die de uiteindelijke kostprijs van je project kunnen bepalen. Wij hebben op dit vlak de belangrijkste keuzes alvast even voor jou op een rijtje gezet.

Keuze 1: De afmetingen van de uitbouw woning

Uiteraard spreekt het voor zich dat de afmetingen van je uitbouw woning een zeer belangrijke impact hebben op de uiteindelijke facturatieprijs. Hoe groter de uitbouw woning van je keuze wordt, des te hoger uiteraard de totaalprijs zal komen te liggen, maar des te lager de kosten in verhouding zullen uitvallen. Bovendien is het op dit vlak ook nog belangrijk om rekening te houden met het verschil tussen een maatwerk en een prefab uitbouw woning. Ben je vooral op zoek naar mogelijkheden om de kosten te drukken voor je uitbouw woning? Dan is kiezen voor een prefab constructie altijd het interessantst. Geef je toch eerder de voorkeur aan een unieke uitbouw? In dat geval is het dan weer het interessantst om voor een maatwerk oplossing te kiezen.

Keuze 2: De gebruikte materialen

Voor een uitbouw woning kan er gebruik worden gemaakt van zeer veel verschillende materialen. Je kan een dergelijke uitbouw realiseren in steen of beton, maar ook kunststof en aluminium worden tegenwoordig zeer vaak gebruikt. Het soort materiaal voor je uitbouw woning zal eveneens altijd het prijskaartje beïnvloeden. Let op, bepaalde materialen waaronder hout vereisen een bepaalde aandacht en onderhoud. Dit geldt niet voor kunststof en aluminium die kunnen worden bestempeld als niet alleen onderhoudsvriendelijk, maar ook nog eens bijzonder duurzaam.

Keuze 3: De vergunning

De derde keuze is er eigenlijk niet echt één. Wanneer je een uitbouw woning wenst te laten realiseren is de kans namelijk op z’n minst bestaande dat je er voor zal moeten kiezen om een omgevingsvergunning aan te vragen. Een dergelijke vergunning aanvragen is vervelend omdat het de nodige tijd in beslag neemt en daarnaast zijn er ook nog eens bepaalde kosten aan verbonden. De zogenaamde legeskosten bedragen 2 procent van de realisatieprijs van de uitbouw terwijl er ook nog een kostprijs wordt aangerekend voor het maken van de tekeningen en het begeleiden van de bouwaanvraag. Deze prijs is meestal gelegen tussen de 750 & 1.000 euro voor een uitbouw woning.

Interessante bespaartips

Een uitbouw woning realiseren kan in zeer veel gevallen gepaard gaan met een niet onaanzienlijk prijskaartje. Gelukkig hoef je hier lang niet altijd zomaar genoegen mee te nemen. Wist je namelijk dat er een aantal mogelijkheden bestaan om het verschuldigde prijskaartje enigszins te drukken? Wij hebben de meest interessante bespaartips op dit vlak voor jou verzameld en op een rijtje gezet.

  • Laat de uitbouw casco opleveren

Ben je zelf wel een beetje een handige Harry en heb je er geen probleem mee om eens stevig de handen uit de mouwen te steken? Waarom kies je er dan niet voor om de uitbouw woning casco te laten opleveren? Door zelf de afwerking voor je rekening te nemen kan je niet alleen heel wat geld besparen, daarnaast kan je de kosten ook nog eens spreiden over een middellange tot lange periode.

  • Kies voor een bedrijf uit de buurt

Het is altijd interessant om een beroep te doen op een bedrijf welke bij je in de buurt is gevestigd. Dit komt omdat je steeds op de meest efficiënte wijze een afspraak kan maken. Bovendien kunnen ook de zogenaamde voorrijkosten op deze manier tot een absoluut minimum worden beperkt.

Bespaar tot 30% op de kosten van jouw uitbouw woning

Ben je wel te vinden voor het idee van een uitbouw woning, maar zoek je nog naar opties om de totale kostprijs nog net dat tikkeltje extra te kunnen verlagen? Je hoeft het eigenlijk nog helemaal zo ver niet te gaan zoeken. Wist je namelijk dat het perfect mogelijk is om een extra besparing tot zo’n slordige 30 procent te realiseren enkel en alleen door een offerte aan te vragen bij meerdere bedrijven? Het aanvragen en vervolgens ook vergelijken van deze offertes zorgt er voor dat je altijd probleemloos de goedkoopste uitbouw woning kan laten realiseren.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Hoeveel extra ruimte kan je met aanbouw creëren?

Tegenwoordig breiden veel huiseigenaren hun woning uit met een aanbouw. Een aanbouw

Vijf tips waarmee je kunt aanbouwen zonder vergunning

Het kan zijn dat je een aanbouw wil plaatsen en geen extra

Hoe snel wordt een aanbouw geplaatst?

Wil je buiten extra ruimte creëren? Maar hou je niet van verhuizen?