Alles wat je moet weten over de aanbouw - uitbouw
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Tegenwoordig breiden veel huiseigenaren hun woning uit met een aanbouw. Een aanbouw is een betaalbaar alternatief voor verhuizen door het vergroten van de woonruimte in je woning. Denk zo aan een grotere keuken, een extra slaapkamer of bijvoorbeeld een kantoorruimte. Maar wat is een aanbouw nou precies en hoeveel extra ruimte zou je met een aanbouw kunnen creëren? Je komt het allemaal te weten door hieronder verder te lezen.

Het aanbouwen van een woning

Naarmate de tijd strijkt en de meeste gezinnen uitbreiden wordt de huidige woning vaak te klein. Dan wordt het tijd om te verhuizen naar een grotere woning, maar het is ook mogelijk om je huidige woning te vergroten door het plaatsen van een aanbouw. Door het plaatsen van een aanbouw stijgt de waarde van je woning, krijg je per direct extra woonruimte door het vergroten van de bestaande ruimte en krijgt je woning een mooier aanblik dankzij de moderne karakteristieken van een aanbouw. Een aanbouw kan worden geplaatst om de keuken of de woonkamer te vergoten, extra slaapkamers aan uw woning toevoegen of het laten bijbouwen van een werkkamer of een garage en dergelijke. De mogelijkheden van een aanbouw zijn vrijwel eindeloos.

Prefab versus traditionele aanbouw

Een prefab aanbouw is een aanbouw die in zijn geheel is gebouwd en samengesteld in een fabriek. Vervolgens wordt deze prefab aanbouw op ‘kant en klare’ wijze naar je woning vervoerd en vervolgens geplaatst tegen je woning aan op de gewenste plaats. Een traditionele aanbouw, ook wel een aanbouw op maat genoemd, is een aanbouw die terplekke wordt gebouwd en die precies aansluit op je woning. Een prefab aanbouw is veel sneller aan je woning gevestigd vergeleken met een traditionele aanbouw. Daarnaast is een prefab aanbouw vaak mooier afgewerkt en zijn de kosten wat lager vanwege de efficiënte productieproces en de goedkopere materialen voor de aanbouw.

Kosten aanbouw in 2020

De kosten voor het uitbreiden van je woning kunnen afhangen van verschillende factoren. Zo dien je niet alleen rekening te houden met het type aanbouw, maar ook de grootte en de materialen die worden gebruikt. De meest populaire aanbouw types zijn de standaard en klassiek of moderne aanbouw. Hieronder tref je een overzicht van de gemiddelde kosten op basis van een breedte van 5 meter en een diepte van 3 meter. Deze kosten zijn inclusief materialen en montage.

Type aanbouw

Kosten prefab

Kosten maatwerk

Standaard

€16.000 – €20.000

€19.000 – €23.000

Klassiek/modern

€18.000 – €22.000

€21.000 – €25.000

Voordelen van de extra ruimte

De extra ruimte die je kunt creëren door het bouwen van een aanbouw is maar één van de vele voordelen waar je van kunt profiteren als je je woning gaat vergroten. De verschillende voordelen van een aanbouw zijn als volgt:

  • De extra ruimte die je kunt creëren.

  • Je woning krijgt een mooier aanblik dankzij de aanbouw.

  • Bij verkoop is je woning meer waard met een aanbouw.

  • Het is niet nodig om te verhuizen als je op zoek bent naar extra ruimte.

  • Een aanbouw kan voor meer licht (en lucht) in je woning zorgen.

  • De bouw geschiedt voornamelijk buiten en pas bij het doorbreken van de aanbouw zal je wat last hebben.

Hoeveel extra ruimte kan je creëren?

Door een aanbouw kan je de ruimte van je woning aanzienlijk vergroten. Hoeveel extra ruimte je kunt creëren is afhankelijk per situatie. Zo dien je na te gaan wat voor soort aanbouw je gaat selecteren en hoeveel ruimte er beschikbaar is voor de aanbouw. Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen een traditionele aanbouw en een klassieke of moderne aanbouw. Laat je je woning vergroten met een aanbouw van 12m2? Dan betaal je gemiddeld €18.900 voor een traditionele aanbouw en €20.500 voor een klassieke/moderne aanbouw. Hieronder kan je nagaan wat de kosten zijn afhankelijk van de afmeting van de extra ruimte die je kunt creëren.

Afmetingen traditionele aanbouw

Kosten

2 x 2 meter

€10.000

3 x 2 meter

€12.500

4 x 2 meter

€16.500

5 x 2 meter

€17.000

6 x 2 meter

€18.900

Afmetingen klassieke/modern aanbouw

Kosten

4 x 2 meter

€17.500

5 x 2 meter

€18.500

6 x 2 meter

€20.500

Gemiddelde grootte van een aanbouw

Je kunt je woning op verschillende manieren en in verschillende groottes aanbouwen. Zo kan je een kleine aanbouw laten plaatsen maar deze aanbouw kan ook groot zijn. De gemiddelde grootte van een standaard aanbouw is als volgt:

Afmeting van de aanbouw

m2

m3

2 x 3 meter

6m2

18m3

3 x 3 meter

9m2

27m3

4 x 3 meter

12m2

36m3

5 x 3 meter

15m2

45m3

Overweeg je het plaatsen van een aanbouw? Dan is het belangrijk om na te gaan hoeveel extra ruimte je wilt creëren om te bepalen hoe groot de aanbouw dient te zijn. Het plaatsen van een aanbouw is een goed alternatief voor verhuizen, aangezien je je huidige woning kunt vergroter door de aanbouw. Ook je woning stijgt in waarde en daarnaast gaat je woning er veel moderner en ruimer uitzien. Bij een aanbouw zijn de mogelijkheden eindeloos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *