Alles wat je moet weten over de aanbouw - uitbouw
Gratis en vrijblijvend

zelf aanbouwHeel veel mensen kiezen in eerste instantie voor een kleine woning omdat ze op die manier de aankoopprijs aanzienlijk kunnen drukken. Wat echter wanneer duidelijk wordt dat het huis dat je zoveel jaar geleden hebt gekocht ondertussen toch echt te klein is geworden? In dat geval kan je er voor kiezen om een aanbouw te voorzien. Een aanbouw zorgt er namelijk voor dat je bewoonbare oppervlakte aanzienlijk kan worden vergroot en dat zonder dat je dient te investeren in een nieuwe woonst. Ben jij ook van plan om een aanbouw te realiseren bij jouw woning, maar wil je graag de kostprijs van dergelijke werken een beetje drukken? In dat geval kan je er altijd voor kiezen om de aanbouw zelf te plaatsen in plaats van de plaatsing uit te besteden aan een vakman.

*Tip:

→ Wat kost een aanbouw voor jou? Vul het formulier in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes en bespaar tot 30%.

Hoeveel kost het laten plaatsen van een aanbouw?

kosten aanbouwHet merendeel van de mensen die investeren in een aanbouw kiezen er voor om de plaatsing uit te besteden aan een echte vakman. Op deze manier weten ze namelijk met zekerheid dat de plaatsing op een correcte wijze is uitgevoerd. Alleen, hoeveel dien je hiervoor nu precies te betalen? De kosten die voor het plaatsen van een aanbouw in rekening worden gebracht worden bepaald aan de hand van zeer veel verschillende factoren. Denk hierbij niet alleen aan de afmetingen van de aanbouw, maar ook aan de constructie. Een prefab constructie laten plaatsen is bijvoorbeeld altijd een behoorlijk stuk voordeliger dan het laten plaatsen van een maatwerk constructie. Gemiddeld kan je er rekening mee houden dat een prefab aanbouw zo’n 2.000 euro goedkoper is in vergelijking met een basis maatwerk. Het merendeel van deze 2.000 euro wordt gerealiseerd door lagere arbeidskosten.

De arbeidskosten zijn bij een aanbouw goed voor tussen de 30 en 40 procent van het totale kostenplaatje. Zoals eerder reeds aangegeven bestaat er een structureel verschil tussen een prefab en een maatwerk constructie. Als we uitgaan van een standaard prefab aanbouw, dan kan je als woningeigenaar rekening houden met een aankoopprijs van ongeveer tussen de 15.750 & 19.750 euro. Kies je voor een vergelijkbare aanbouw op vlak van afmetingen, maar dan wel in maatwerk, dan ligt het prijskaartje tussen de 18.750 & 22.750 euro, toch een behoorlijk stuk meer. In beide gevallen zijn de plaatsingskosten reeds in de prijs inbegrepen.

Gaan we deze kosten er tussenuit halen, dan zien we dat bij een prefab aanbouw een besparing kan worden gerealiseerd bij het zelf plaatsen van een kleine 6.000 euro. Er moet evenwel bij gezegd worden dat dit haast onmogelijk is voor mensen die niet zelf in de bouwsector actief zijn. Dat kan wel bij een maatwerk aanbouw. Je kan er namelijk voor kiezen om een casco aanbouw te kopen en deze vervolgens zelf af te werken. In dat geval kan een besparing worden gerealiseerd van zomaar even 9.000 euro. Dit is toch heel wat…

Voordelen zelf een aanbouw plaatsen

Heb je besloten om de plaatsing van de aanbouw zelf te doen? In dat geval zal je kunnen rekenen op verschillende interessante voordelen. Allereerst is er uiteraard het financiële aspect. Zoals je eerder op deze pagina namelijk reeds hebt kunnen lezen kan je door een aanbouw zelf te plaatsen een zeer aanzienlijk bedrag uitsparen. Dat is echter niet alles, want wanneer je een casco aanbouw aankoopt en deze vervolgens zelf gaat plaatsen kan je ook tot in het kleinste detail zelf bepalen hoe deze er precies uit moet komen te zien. Op deze manier ben je er dan ook altijd zeker van dat de aanbouw van jouw woning perfect in lijn zal liggen met je verwachtingen en zal aansluiten op de stijl van je woning.

Daarnaast is het bij het zelf plaatsen van een aanbouw ook veel eenvoudiger mogelijk om te werken volgens je beschikbare budget. Op het ogenblik dat de casco constructie van je aanbouw er staat kan je de afwerking stapsgewijs uitvoeren. Op deze manier blijft het bouwen van een aanbouw ten allen tijde financieel interessant en voorkom je bijgevolg financiële problemen. Klinkt dit allemaal voor jou ook als muziek in de oren en ben je een handige doe-het-zelver? In dat geval is je aanbouw zelf plaatsen zeker en vast een aanrader.

Nadelen zelf een aanbouw plaatsen

Zijn er buiten bovenstaande, toch wel zeer interessante voordelen ook nadelen verbonden aan het zelf plaatsen van een aanbouw? Hoe je het ook draait of keert, waarschijnlijk heb je toch een bepaalde dosis minder kennis en ervaring in vergelijking met een echte vakman. Het is wat dat betreft dan ook zeer belangrijk dat je, je eigen kunnen inschat. Probeer er altijd rekening mee te houden dat het oplossen van een fout meer tijd en dus ook geld kost dan wanneer het in eerste instantie op correcte wijze door een vakman wordt uitgevoerd. Ben je er echter zeker van dat je over voldoende kennis beschikt om de aanbouw zelf te kunnen plaatsen? In dat geval zijn er geen echte nadelen meer om rekening mee te houden.

Interessante bespaartips

In het merendeel van de gevallen wordt er voor gekozen om zelf de aanbouw te plaatsen omdat dit een behoorlijke slok op de borrel kan schelen. Het is echter op nog meer verschillende manieren mogelijk om een besparing te realiseren op je aanbouw. We zetten graag nog even enkele interessante bespaartips voor jou op een rijtje:

  • Vergunningsvrij bouwen. Je dient er altijd rekening mee te houden dat de plaats waar de aanbouw komt bepalend is voor het feit of je al dan niet een vergunning nodig hebt. Laat de aanbouw met andere woorden altijd aan de achterkant bouwen om niet alleen tijd, maar ook geld uit te sparen.
  • Alternatief voor een aanbouw? Je kan er ook altijd voor kiezen om in plaats van een aanbouw een serre te laten bouwen. Een dergelijke constructie staat er om bekend voordeliger te zijn dan een aanbouw terwijl je ook nog eens op optimale wijze kan genieten van je tuin. Een standaard serre kan reeds worden aangekocht voor een prijskaartje van zo’n 7.000 euro.
  • Maak gebruik van een houten geraamte. Controleer altijd of beton en steen voor jouw aanbouw noodzakelijk zijn of niet. In veel gevallen wordt er immers gebruik gemaakt van een houten geraamte waardoor heel wat geld kan worden bespaard.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis en vrijblijvend

Wij scoren 4.5/5

De beste Aanbouw bedrijven in:

Nieuw-logo-DAE-2017-blauw-oranje-2

De Aanbouw Expert

De Aanbouw Expert is een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in het Lees meer

deprefabriek

De Prefabriek

De Prefabriek is een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in prefab bouwoplossingen. Lees meer

images

Prefast B.V.

“Prefast” als merk verwijst naar een specifieke aanbouw- of constructiemethode die gebruikmaakt Lees meer

Laatste nieuws

Het proces van het plaatsen van een aanbouw

Gedurende de laatste paar maanden werd men verzocht om zo veel mogelijk

Waar moet ik op letten bij de offerte?

Wil je je huis uitbreiden? Dit kan een goed idee zijn om

Veelgemaakte fouten aanbouw

Als u een aanbouw aan uw woning laat plaatsen, dan creëert u