Alles wat je moet weten over de aanbouw - uitbouw
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als u een aanbouw aan uw woning laat plaatsen, dan creëert u hiermee één of meerdere nieuwe kamers. Deze staan in verbinding met het huis via een deur. Een aanbouw moet dus niet worden verward met een uitbouw, wat een uitbreiding van een al bestaande kamer is. Een serre, bijvoorbeeld, is een uitbouw, maar een nieuwe bijkeuken of schuur is een aanbouw. Met een aanbouw zal u extra vierkante meters toevoegen aan uw woonoppervlak en kunt u uw woning beter indelen en praktischer maken voor uw situatie. Het laten plaatsen van een aanbouw is dus in veel gevallen een goed idee, maar het is dan wel belangrijk om de onderstaande veelgemaakte fouten te vermijden.

De vergunning vergeten

Als het goed is zal een vakkundige aannemer of een professioneel bouwbedrijf u vertellen over de waarschijnlijkheid dat er een vergunning nodig is voor uw aanbouw. Het is echter mogelijk dat u dit over het hoofd ziet. Het is mogelijk om een aanbouw vergunningsvrij te bouwen, maar in andere gevallen zal u toch met de bouwtekeningen naar de gemeente moeten om toestemming te vragen. Is uw aanbouw groot, heeft deze twee of meer verdiepingen, verandert uw aanbouw het straatbeeld of woont u in een monumentaal pand, dan is het bijna altijd zo dat u een vergunning zal moeten aanvragen. Uw aannemer of bouwbedrijf kan u hierbij begeleiden en u helpen aan de juiste documentatie. Houd er rekening mee dat deze procedure een aantal maanden in beslag zal nemen en dat u hier voor zal moeten betalen. De regels voor het aanvragen van vergunningen verschillen per gemeente, dus u kunt hiervoor het beste een bezoekje brengen aan uw gemeentehuis.

Zelf het bouwproject leiden

Als u een prefab aanbouw wilt laten plaatsen of als uw aanbouw klein en simpel is, dan heeft u in principe geen aannemer nodig, maar een dergelijke specialist zal bij grote werkzaamheden wel een groot verschil maken. Een aannemer zorgt er namelijk voor dat uw project van begin tot eind volgens plan verloopt, dat het binnen budget blijft, dat materialen en partijen op het juiste moment aankomen en dat problemen snel worden verholpen. Ook al zal u voor een aannemer extra moeten betalen, deze persoon zal u ook geld besparen doordat het project (hopelijk) vlotter en voorspoediger verloopt. Gaat u dit zelf doen, dan zal u het lastig vinden om dit te combineren met uw andere dagelijkse bezigheden, zal u onnodig veel stress ervaren en zal u beslissingen moeten gaan maken over zaken waar u eigenlijk geen verstand van heeft. Bij ingewikkelde projecten is het inhuren van een aannemer dus zeker aan te raden.

De casco of prefab opties links laten liggen

Het laten plaatsen van een aanbouw is niet goedkoop en dit kan u gemakkelijk meer dan tien duizend euro kosten. Niet iedereen heeft dit geld op de plank liggen, maar dat betekent niet dat u zich geen aanbouw kunt veroorloven. De goedkoopste opties die u heeft zijn een casco oplevering of om een prefab aanbouw te laten plaatsen.

  • Casco oplevering: als u het bouwbedrijf vraagt uw aanbouw casco op te leveren, dan zullen ze deze water- en winddicht plaatsen, maar moet de afwerking nog worden gedaan. Dit kunt u dan verder zelf doen, om geld te besparen. Een casco aanbouw is gemiddeld 30 procent goedkoper en het geeft u de mogelijkheid om de afwerking exact zo te doen zoals u het wilt. U zal echter wel zelf de handen uit de mouwen moeten steken om het financieel voordelig te maken.
  • Prefab productiemethode: een andere goedkopere optie die u heeft is om een prefab aanbouw te laten plaatsen. De leverancier zal u een aantal opties geven en hier kiest u een aanbouw uit die bij uw woning en situatie past. U heeft dus minder vrijheid wat betreft het ontwerp, maar hierdoor is de aanbouw ook veel goedkoper. Daarnaast wordt deze al in de fabriek samengesteld en zullen de werkzaamheden niet meer dan een paar dagen in beslag nemen. Prefab is dus niet alleen goedkoper, maar het is ook sneller en het levert aanzienlijk minder overlast op.

Tip: om geld te besparen kunt u ook een serre laten plaatsen. Serres zijn de goedkoopste soorten aanbouw, maar hebben een aantal andere voordelen. U kunt genieten van zeeën van natuurlijk licht, uw woning wordt meer waard en u kunt het hele jaar volop van uw tuin genieten.

De buren vergeten in te lichten

Ook als u doorgaans weinig contact heeft met uw buren is het gewoon beleefd om hen even op de hoogte te brengen van uw plannen om een aanbouw te laten plaatsen. Zij zullen namelijk ook overlast ervaren van de werkzaamheden en daar moeten ze voor worden gewaarschuwd. Nodig ze dus uit voor een kopje koffie en vertel ze wanneer u wat gaat laten uitvoeren, hoe lang de werkzaamheden duren en wat u eraan gedaan heeft om de overlast voor de buren minimaal te houden. Misschien moeten zij ook wel aanpassingen maken, bijvoorbeeld omdat er iemand aan het studeren is of omdat er iemand nacht diensten draait op de dagen dat u gaat verbouwen. Moet u een vergunning aanvragen, spreek dan voordat u deze indient al met de buren, want de gemeente zal hen de mogelijkheid geven bezwaar in te dienen tegen uw bouwplannen.

Vergelijk offertes

Denkt u eraan om een aanbouw te laten plaatsen? Dan kunnen wij u voorzien van al de bijbehorende financiële informatie. Via onze vergelijkingstool kunt u namelijk meerdere specialisten tegelijkertijd bereiken en vrijblijvende offertes opvragen voor uw specifieke bouwwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *